woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto wikipedia
20
dec

Scheld en sis er maar lekker op los

Al weer decennia geleden werd ik volkomen terecht door een tegenstander uitgescholden, omdat ik hem – niet te zien voor de scheids – bij zijn shirtje vasthield. “Laat los teringlijer” beet hij me toe. Ik haalde mijn schouders op en zei (ben graag leuk): ”Ik heb helemaal geen last van tuberculose."

Wij Rotterdammers hebben de merkwaardige en voor buitenstaanders zeer stuitende gewoonte om ziektes bij onze verwensingen te voegen. Zo heb ik wel eens iemand tegen zijn buurman horen roepen: “Krijg de cement pleuris!” Ik heb vaak nagedacht over het raffinement van die zin, omdat cement en water tezamen met zand beton vormen. Dus er werd min of meer gezegd: “Ik wil dat je beton in je longen krijgt, want pleuris kenmerk zich door vocht achter de longen."

Het youtube succes van Lau uit Overschie en Bob de Huisbaas zullen hoogst waarschijnlijk wel te maken hebben met hun uiterst grove taalgebruik. De grens voor de meeste Rotterdammers ligt bij het gebruik van het k-woord. Dat valt altijd slecht en wordt waarschijnlijk daarom te veel als stopwoord gebruikt.

Eén van de niet-Rotterdammers die zich graag als Rotterdamse presenteert, de uit Utrecht afkomstige columniste Carrie Jansen, meende dat ze vooral door het gebruik van vloeken doorspekt met ziektes zich als  Rotterdamse kon manifesteren. Alleen viel het iedere ingezetene van onze stad op, dat zowel de uitspraak als de intonatie gekunsteld en daarom onecht overkwamen. Gelukkig mogen we van nu af aan zonder enige schroom onze harten luchten; inclusief het ongevraagd geven van medische adviezen. Ik kom tot deze ontboezeming, omdat het Haagse gerechtshof in haar wijsheid het lastigvallen van vrouwen niet strafbaar acht.

Het sissen en naroepen van vrouwen is een vorm van meningsuiting en derhalve grondwettelijk beschermd. Het verwensen van een tegenspeler of buurman valt dan m.i. ook onder de vrijheid van meningsuiting. Je spreekt de hoop uit dat iemand ernstig ziek wordt en dat is het uiten van een mening. Dus krijgt u een bekeuring van een agente, sis en doe onfatsoenlijke voorstellen: geen vuiltje aan de lucht. Bent u van de herenliefde, dan kan u dat natuurlijk ook bij een agent doen.  

Buiten dat volgens mij alleen de Hoge Raad zo’n uitspraak mag doen, bemoeit de rechter in ons land zich te veel met de politiek.

In dit geval zegt de rechter: “De Rotterdamse politiek heeft ongelijk. Sis, beledig en verneder maar rustig onschuldige voorbijlopende vrouwen” want dat is natuurlijk wat Everon el F. minutenlang heeft gedaan!

84% van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 wordt wel eens op hinderlijke en opdringerige wijze benaderd, las ik in het RD. Van het Haagse gerechtshof, dat hen dient te beschermen, mag het.

Veel vrouwen vermijden daarom bepaalde plekken of durven niet meer in een kort rokje over straat. Volgens mij worden die dus beperkt in hun vrijheid en dat is ook grondwettelijk verboden. Geen probleem voor het Haagse gerechtshof, want dat geeft Everon en consorten de vrije hand.

Wilt u meer of minder sissende Everons?

Pas op met antwoorden hè, je staat zo voor de rechter.

Deel dit bericht met je vrienden!

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) is een Nederlands politicus. Hij was lid van de partijen Leefbaar Rotterdam en de PVV, voor welke partij hij van 2011 tot 2015 in de Eerste Kamer zat. In 2017 stapte hij over naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.