maandag 18 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Synthetische middelen werken sneller, maar hebben ook een arsenaal aan bijwerkingenPaardenbloem Foto Paethon cco
27
aug

Pilletje hier, pilletje daar

Als u in een drogisterij bent, kijkt u dan wel eens goed naar het assortiment? Nee? Zou u eens moeten doen! Als je alles ziet wat er allemaal te koop is: een mens zou niets meer hoeven te mankeren! Echt hè, voor elke kwaal is er wel iets te koop. Is het niet in het homeopatische circuit, dan wel in het plantaardige, ofwel het fytotherapeutische. 

Het nadeel van drogist zijn is, dat je eigenlijk té veel weet. Té veel van eventuele aandoeningen. Heb zo’n 30 jaar geleden voor mijn vakdiploma ook nog het onderdeel pathologie gehad. Voor mijn vakdiploma heb ik 9 maanden moeten studeren. Onderdelen: anatomie, pathologie, scheikunde, biologie, homeopathie, fytotherapie en wet-en regelgeving.

Een tante van me , die me overhoorde voor mijn examen, dacht dat ik ging voor mijn artsenbul… Geintje natuurlijk, maar zoveel jaar geleden moest je al deze onderwerpen bestuderen. Tegenwoordig is het domweg bijsluiters en de wetgeving op ons vakgebied uit je hoofd leren. Oké, oké, er komt dan ook nog enige vorm van ziektenleer bij kijken, maar ik moest toentertijd ook nog eens zogenaamde koolstofketens van geneesmiddelen kunnen herkennen en tekenen. En alle in de fytotherapie gebruikte planten in het Latijn kunnen benoemen. En alle spieren en botten in het lichaam, kortom, ik heb wat dat betreft een uitgebreide opleiding gehad. 

Mijn huisarts zei een paar jaar geleden eens gekscherend tegen me:”Je had dóór moeten leren!”. Ik had mijn eigen diagnose bij ’t rechte eind; mijn arts dacht wat anders.

Als ik al bij mijn huisarts kom met bepaalde klachten, krijg ik eerst op m’n sodemieter van ‘m. Volgens hem wacht ik te lang. En dan is zijn eerste vraag:”Wat denk je zelf dat het is?”.  Zijn tweede vraag:”Wat heb je allemaal al uit je eigen toko geprobeerd?” Ik aanbid de man nog nèt niet, maar ’t scheelt weinig!
Maar met zijn tweede vraag heeft hij wel een punt: ik probeer eerst mijn probleem op te lossen door het slikken van de middelen die wij verkopen. Zodoende is het hier in de keukenkastjes bijna een aparte `Gezondheidsafdeling´geworden. Voor elk kwaaltje heb ik wel een capsule of pil in huis. En het valt me op dat naarmate ik ouder word er steeds meer verschillende middelen bijkomen. Dus zo langzamerhand wordt het keukenkastje te klein! 

Voor de Overgang staan er bijvoorbeeld 6 verschillende middelen voor het grijpen. Ja, want die hormoontjes brengen wat teweeg bij vrouwen, heren! Opvliegers, wisselende stemmingen, nachtelijk transpireren, algehele malaise… Dus daarvoor  staan achtereenvolgens bij mij in het kastje: Salie, Omega 6, visolie, Hop, magnesium en Rhodiola. En dat neem ik min of meer trouw in. U weet inmiddels: ben een stronteigenwijze drogist, die haar eigen advies lang niet altijd opvolgt. Als ik bijvoorbeeld een aantal weken maar wat aanrommel met de omega 6, moet degene die mij per ongeluk onheus bejegent het op een verschrikkelijke manier ontgelden. Ik ga niet slaan of zo, hoewel ik toch die neiging soms heb als men mij kwaad maakt, maar ik word vreselijk scherp van tong. Als ik dan klaar ben met die persoon zijn we voorlopig geen vriendjes meer op z’n zachtst gezegd. Terwijl ik normaal gesproken toch een redelijk aimabel mens ben. Maar de hormonen doen mij soms tegen mijn wil in veranderen in een afschrikwekkend monster. Dan sta je versteld wat een pil niet kan doen!

En ik weet wel: synthetische middelen werken sneller, maar hebben ook een arsenaal aan bijwerkingen. Ben je goedgemutst (wat een idioot woord, eigenlijk! Kom ik in een andere column nog op terug!) maar tegelijkertijd zo groggy als een bezopen aap. Kun je geen auto meer rijden. Nee, ik ga voor de plantaardige aanpak! 

Heb me ooit eens door de plaatselijke boswachter laten vertellen dat de wilde planten die iets voor jou kunnen betekenen bij jou in je tuin staan. Leuk, hè! Toen ik dat hoorde ging ik eerst eens in mijn tuintje kijken. Wat zag ik daar als eerste: de Paardenbloem, ofwel Taraxacum. Werkt ontgiftend en helpt bij nierstenen. En laat ik nu om de zoveel tijd last hebben van niergruis! En zo’n aanval is niet lekker! Of je vreselijke menstruatiekrampen hebt. Dus toen ik weer eens aan de beurt was, nóg meer water gaan drinken en paardenbloemcapsules gaan slikken. Telkens als ik moest plassen zat ik met een theezeefje op het kleinste kamertje. En nee, dat zeefje is verder niet gebruikt voor de thee, laat dat effe duidelijk zijn!

En een tijdje terug stond er ineens een Teunisbloem in de tuin. Typisch, had op dat moment nogal last van wisselende stemmingen…
Dus nu heb ik een tip voor u, lieve lezers:kijk eens in uw tuintje wat er aan wilde planten staat. En kijk dan eens na, op een betrouwbare site over plantengeneeskunde, wat die planten voor u kunnen betekenen. 
Ik zeg altijd maar zó: “De natuur weet precies wat we nodig hebben!”. 
En nu ú weer…
 

Deel dit bericht met je vrienden!