maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Paulus en de cycloop. Tekening Martin Reekers
21
okt

Paulus de boskabouter en de multinationale reuzecyclopen

Voortdurend roeptoeterende mensen die ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is, dat deze geregeerd wordt door een kliek reptilians gehuld in een mensenpak, die onze regering en alle andere aan de leiband heeft. Regeringen die zich te buiten gaan aan satanistische pedofiele rituelen en daarvoor kinderen bestelt bij pizzeria’s. ‘Cheese pizza’ is dan het codewoord voor kinderpornografie. Die reptilians gaan voor wereldheerschappij en daarbij zij schuwen geen middelen.

Dan zijn er lieden die geloven dat COVID een HOAX is, ook niet als ze er zelf bijna de moord door steken. Nee dan jokt het ziekenhuis over welke kwaal zij hadden, want een kind weet dat men daar fors betaald krijgt om de indruk te wekken dat we met een gevaarlijke pandemie te maken hebben. Die pandemie is alleen maar handig om ons allen te gijzelen. Waarschijnlijk die reptilians weer hè. Ook al roept een wereld vol wetenschappers dat er sprake is van een gevaarlijk virus geloven dorpsidioten liever dat het gaat om een griepje dat wordt aangegrepen om ons van onze vrijheid te beroven en om stoffen in ons lichaam te smokkelen die gebruikt kunnen worden om ons uit te roeien of om ons op afstand bestuurbaar te maken via een microchip in het vaccins. Of wat te denken van de simpelen van geest die menen dat leven volgens de maancyclus ons afweersysteem onoverwinnelijk maakt...

Allemaal waanideeën van omhoog gevallen dorpsidioten die de onwaarschijnlijke zekerheden die erin besloten liggen vreten als koek en de neus ophalen voor de onzekerheden die de realiteit nu eenmaal met zich meebrengt. Wij leven in een land dat in de top 4 van meest welvarende landen staat. Waar we de luxe hebben en verwend genoeg zijn om ons over te geven aan dit soort absurditeiten die op zichzelf in hun buitenissige zotheid best vermakelijk zijn.

Minder leuk is dat al dat geroeptoeter over bizarre theorieën afleidt van maar al te reële fenomenen waar je geen complotaanhanger voor hoeft te zijn om te zien dat die moeten worden aangepakt. Ik noem er een paar: Medicijnen en onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen zijn in handen van multinationale organisaties met aandeelhouders die over de ruggen van zieke mensen puissant rijk worden. ICT-molochs gijzelen ons met hun monopolyposities in het moderne dataverkeer en stelen scrupuleloos onze privacy. Oliemagnaten houden onze aarde in een alles verzengende CO2 klem om op het dek van hun zeewaardige jacht te kunnen bakken in een mediterraan zonnetje en hun kinderen Lamborghini op hun verjaardag te kunnen geven. Wij kunnen hen aanpakken door de Europese Unie krachtig te maken; door onszelf te organiseren op het niveau en de schaal waarop die multinationals en magnaten zich organiseren dus. Dan kun je een vuist maken. In plaats daarvan verzinnen we bizarre complottheorietjes, spelen we nationalistische spelletjes. Extreem rechts-nationalisten doen het voorkomen dat ons heil ligt in de natiestaat. Anders gezegd: zij willen Paulus de boskabouter spelen terwijl overal multinationale reuzecyclopen opdoemen. Straks gaan we ook nog op de knieën smeken om een scheet van die malafide Russische cycloop omdat we slordig zijn omgegaan met ons eigen gas

Laten we onze eigen favoriete complotfantasietjes bewaren voor verhalen rond het kampvuur om er indruk mee te maken op basisschoolkinderen en ons vervolgens in de reële wereld richten op werkelijke vraagstukken en daar verstandige aanpakken bij verzinnen.

Al blijft er een maantheorie waaraan ook ik mij vasthoudt omdat die onomstotelijk is bewezen: Als de maan door de bomen schijnt, weet ik dat ik mijn wild geraas maar beter kan staken omdat mij dan een heerlijk avondje wacht. Over de rest van die complotquatsch kan ik maar één dingen zeggen: loop naar de maan!

 

Deel dit bericht met je vrienden!