maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Er ligt nu al 4 weken een pakketje voor u. Foto Ryanniel Masucol px
18
nov

Pakketjes

Weet niet of u dat wel eens doet: pakketjes aannemen voor één van uw buren. Nou, ik wel! Dat doe ik al jaren. Als je elkaar daar mee kan helpen, oké! Vroeger deed mij bloedeigen oom Jaap dat ook voor mij: hij woonde in hetzelfde rijtje als ik. En de meeste bezorgers wisten dat, als ik niet thuis was, ze terecht konden bij mijn oom.

Dus zo ging het de laatste jaren : even een pakketje aannemen voor m’n buren. En dat ging tot 4 weken geleden prima! Mijn buren haalden de pakketjes de zelfde dag nog op. Hadden we gelijk weer even een praatje. Maar 4 weken geleden ging het faliekant mis. In díe zin: mijn buurman kwam het bewuste pakketje maar niet ophalen. Na 1 week begon ik te twijfelen of ik het adres wel goed gelezen had. Even gecheckt: ja, hoor, het was voor nummer 21. Ik in volle overtuiging dat het wel goed zou komen de opvolgende dagen.

FOUT!!!

Buurman zweeg in alle talen en kwam maar niet..Nu heb ik niets met die man: héél anders dan met buurman Henk, zijn voorganger. Dat was me een lieverd! Ben ooit eens op de vroege morgen van de trap gedonderd. Stond buurman Henk twee tellen later aan de deur:”Of het allemaal wel goed ging met Cornelia?”

Zó anders zijn opvolger! Heb de man in 12 jaar tijd precies 2 keer gezien. Volgens mijn schuinbovenburen is hij praktisch altijd thuis. Nou, nu dus blijkbaar niet! De bezorger liet mij weten toch echt een briefje in de bus te doen. En ik heb het hem zien doen…en buurman kwam maar niet, vier hele weken lang. Begon mij af te vragen of hij wel eens op zijn voordeurmat keek. (Hij kijkt volgens mij nooit verder dan de deur naar de huiskamer. En als het sneeuwt ’s winters ben ìk degene die de stoep schoonmaakt, en ’s zomers degene die het onkruid in ons portiek weghaalt. Ik bèn toch eigenlijk hartstikke mesjogge!)

Maar afgelopen avond was ik het zat, méér dan zat! Ik pakte na het boodschappen doen de pen ter hand en mijn schrijfblok:”Dag, buurman! Er ligt hier nu al 4 (dik onderstreept) weken een pakketje voor u . Zou graag zien dat u dit binnen nu (tijdstip) en zaterdagavond op komt halen!”

Had er graag achter gezet:”Zo niet,dan kunt u gaan duiken, want dan  donder ik het in de vijver!”. Maar aangezien ik goed opgevoed ben, dit maar achterwege gelaten..
Ondertussen aan één van mijn buurvrouwen gevraagd of ze mijn buurman wel eens zag. Die antwoordde met een videogesprek. Neen, ze wist absoluut niet wie mijn buurman was. Tijdens dat gesprek ging ineens de voordeurbel: jawèl: daar stond mijn buurman! Met mijn briefje in zijn handen verontschuldigde hij zich dat ‘ie niet eerder op was wezen dagen. Hij had geen briefje van de bezorger in de bus gehad….

Heb het maar zó gelaten: was al lang blij dat ik van dat vermaledijde pakketje af was! En dit vind ik nu juist de pest van de tegenwoordige tijd: het online bestellen. Naast het feit dat de èchte winkels hier last van hebben, hebben ook de buren en bezorgers hier overlast van. Want degenen die iets online bestellen denken: “Ik krijg mijn spullen tóch wel!” 

Even terzijde; de dingen die ik toentertijd nog telefonisch bestelde, waren boeken van de Boekenclub. Héél onschuldig, dus. 
Maar tegenwoordig bestelt men de complete huisinrichting, kleding, schoenen, babyspullen en wat al niet meer! En ‘men’ gaat ervan uit dat er altijd wel iemand in de wijk thuis is.

Nou, ik heb me voorgenomen om nooit maar dan ook echt NOOIT meer een pakketje aan te nemen voor mijn buurman! Hij kan de boom in! Of de vijver…
 

Deel dit bericht met je vrienden!