donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Meer bewegen Foto Sarah Dietz (pexels)
22
sep

Oplossingen

Zoals u zich misschien nog kan herinneren, begonnen er een paar jaar geleden problemen met de bezorging van de post. Op een gegeven moment was het zelfs zó erg, dat er via de radio al een noodkreet te horen was:”De post wordt in het vervolg bezorgd bij uw pizza!”

Natuurlijk was dit een soort wanhoopspoging van de overheid om nog enigszins de moed er in te houden, want laten we wèl wezen: bestelt ú elke week 4 keer een pizza? Hoe gek ik ook ben op pizza; moet er niet aan denken om dat zo vaak te eten. Daarbij komt nog het feit dat ik dan liever zelf zo’n ding in elkaar draai!

Was er de afgelopen jaren ook nog het punt dat ‘we’ meer moeten gaan bewegen, want ‘we’ gaan met z’n allen richting Obesitasland no.1. Kreeg ik me daar toch een sublieme inval!

Als we nu eens alle ‘oudjes’ mobiliseren die in het bezit zijn van een rollator, en door díe groep de post laten bezorgen. Twee vliegen in één klap: de groep ouderen meer beweging en de post op tijd bezorgd!

Ik zie het al helemaal vóór me: ’s morgens om een uurtje of 05:00 worden er bij de diverse tehuizen in ons land grote balen met post afgeleverd. Die worden dan door het personeel van die tehuizen verdeeld over de (nog) mobiele bewoners mèt rollator. Ieder zijn of haar eigen wijk, naar gelang de conditie van de persoon. De meest fitte bejaarden krijgen de meest afgelegen wijken, en degenen wiens conditie te wensen overlaat de dichtstbijzijnde. Ik bedoel maar: onze ouderen meer beweging, lekker in de buitenlucht, en wij onze post op tijd! Kunnen ze tegelijkertijd óók nog fungeren als een soort ‘handhavers’ voor ons onvolprezen politie-apparaat.

Want ook daar kampen ze met een personeelstekort van heb-ik-jou-daar. Welk weldenkend mens wil zich verrot laten schelden, in elkaar laten slaan of nog erger en dan zelf niets mogen doen? Degenen die graag bij de politie willen gaan werken hebben wat mij betreft écht een roeping! Ik zou het niet kunnen.

Maar om nog even op de oudjes terug te komen: door ze de post te laten bezorgen komen ze óók nog eens uit hun kleine kringetje. Want ik heb de indruk dat er een hoop van die ouderen toch vaak verdraaid eenzaam zijn. Ondanks, of misschien juist door social media.

Daarom vind ik het geweldig als ik een 80plusser in de toko krijg die betaalt met zijn of haar Smartphone. Dat duidt erop dat die meegaat met de tijd. En dat zijn denk ik ook diegenen die met veel plezier op pad gaan om de post te bezorgen! Lijkt me ook stikgezellig: elke dag zo iemand die in de winkel de post brengt, gelijk even een praatje…Helemaal tóp! Het mes snijdt dan trouwens aan twee kanten: zíj hun uitje, en wij blijven op de hoogte wat er allemaal gaande is in ‘t ‘durp’. Reuze handig!

Vindt u niet dat ik hier effe een paar gigantische problemen opgelost heb? Hoop dat ons demissionair kabinet dit ter ore komt. En dan hoef ik ècht geen geldelijke beloning, hoor!

Een megafles whisky en een koud/warm buffet voor mij alleen is al voldoende…

Deel dit bericht met je vrienden!