zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Het dier kan model staan voor een misverstand. Foto Seth)s pixab
01
aug

Een ‘dingetje’ in de communicatie

Ik was onlangs bij een live-uitzending van Vinger Aan de Pols maar dan zonder camera’s en gewoon bij iemand thuis. De verhalen van een geopereerde knie en de informatie over artritus en artrose waren zeer beeldend. Dat onderwerp werd zo uitvoerig besproken dat er geen ruimte was voor de aanleiding van het pseudo-programma: de geboortedag van een goede vriend, (schoon)vader, zijnde mijn overleden echtgenoot. Dat was de grote olifant in de kamer. Zijn naam werd niet genoemd. We hieven voor de veiligheid wel het glas ‘op het leven’ en de afscheidsgroet die ik kreeg was ‘all the best’.

Tja . . . we hebben hier een ‘dingetje’ als het over communicatie en interpretatie gaat. Wat te denken van ‘all the best’. Vertaal ik dat met ‘het allerbeste’ in de ware zin van de betekenis, of denk ik er iets anders achter. Dat kan de gedachte van de spreekster zijn: ‘ik hoef je voorlopig niet te zien’. Wat te denken van de bespreking van het hoofdonderwerp waarvoor wel heel veel tijd werd genomen. We hebben het dan niet eens gehad over de interesse in de ander. Is deze wel of niet wederzijds?

Dat soort vragen kunnen worden belichaamd in de spreekwoordelijke 'olifant'. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een belangrijk onderwerp, waarvan iedereen weet heeft maar waarover niemand het wil hebben. Zo werd het hoofdonderwerp in de pseudo-Vinger-Aan-de-Pols, een ander dan wat ik eerder in gedachten had. Wat kan een mens zich in gezelschap dan alleen voelen.

Gelukkig zijn er wat dat betreft deskundigen met zinnige adviezen: ga na of je de enige bent die de ‘olifant in de kamer’ ziet staan. Het dier kan model staan voor een misverstand. Benoem het maar niet als eerste. Misschien staat die olifant er niet eens, maar creëer je er eentje zelf. Daarbij komt nog dat het gezegde een soort Anglicisme is. Er bestaat bij de Britten zoiets als een 'Elephant in de room' die hetzelfde belichaamd. Zijn roze familielid kwam bij de Fransen voorbij als ze door teveel alcohol inname in een delier kwamen. Dan zagen de Fransozen al hallucinerend roze olifanten. Die olifanten hebben de twijfelachtige eer geportretteerd te zijn op het Belgische bier Delirium Tremens. Je kunt het gewoon bij de Appie of online kopen.

Mijn advies is dan ook om zo’n biertje bij de hand te houden, voor het geval je in gezelschap een ‘olifant in de kamer’ mocht zien. Maar je moet ook wat geluk hebben. Dat is mij aan het eind van die verder niet zo geslaagde avond overkomen toen er vanuit Zuid Europa dit Whatsappje binnenkwam. Daar stond: “ik durf het bijna niet te zeggen: ‘onze Jaap’, maar ik doe het toch vanuit mijn oprechte gevoel van vriendschap.” Hoe mooi is dat 'onze', zeker als er velen zijn die dat ook zo vinden!

Deel dit bericht met je vrienden!