zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Spiegels van de ziel. Foto CG
16
jul

OBBB-mannen

U kent waarschijnlijk allemaal wel de uitdrukking:”Hij (!) is een benen/billen/borsten-man”.

Typisch eigenlijk dat er altijd het woordje ‘man’ achteraan komt. Waarom nu niet “Een billen-vrouw”? Ik persoonlijk val op mannen met een lekker strak kontje. Maar goed, dat terzijde.Ik wil er nog een lichaamsdeel aan toevoegen, of liever gezegd twee, te weten de ogen.

Dat is me namelijk opgevallen de afgelopen Corona/mondmasker-periode: je was puur gefocust op iemands ogen. Nu was ik altijd al een ogen-mens; ik kon als een blok voor een man vallen alleen om zijn ogen. De uitdrukking “De ogen zijn de spiegels van de ziel” kon ik persoonlijk uitgevonden hebben!

Maar weet u wat ik zo frappant vind? Het viel me de laatste tijd op dat de Corona-babies het blijkbaar heel gewoon vinden dat die gekke grote mensen allemaal met zo’n muilkorf rondliepen. Heb vreselijk veel brede babysmiles gehad het afgelopen jaar. Nóg meer dan anders. Zou dat komen doordat ze zó jong al iemand ‘beoordelen’ op de ogen?

Ik zelf doe dat namelijk ook. In die zin: iemand kan een norse gezichtsuitdrukking hebben, maar als je dan in zijn of haar ogen kijkt, kun je er ineens héél anders over gaan denken: dan zie je lichtjes in iemands ogen. Of bij iemand met een big smile juist heel veel verdriet. Weet u trouwens wat me óók opviel deze periode? Dat er best een hoop mannen zijn met gigantisch mooie dikke wimpers! Heb één keer aan een mannelijke klant gevraagd welke mascara hij gebruikte. Gniffelend antwoordde hij:”Die van mijn vrouw, Cor!”. Allebei dubbel van de lach, want ik ken het stel al zo’n 30 jaar.

Gaan we naar het hoofdstuk Benen. Je hebt vrouwen met schijnbaar meterslange benen, die ergens onder hun oksels schijnen te eindigen. Vaak zijn die benen wel dun, met andere woorden: er zit weinig vlees aan. Daar heeft ondergetekende niet over te klagen: vroeger noemde mij 'Stampertje'. Ik had toen fikse kuiten en stevige bovenbenen. Zo’n 25 jaar geleden stond ik eens in onze winkel op een trapje, om iets aan het plafond te hangen. Ik droeg die dag vreselijk hippe panties voor die tijd: zwart/doorzichtig geblokt, net een schaakbord. Stond er ineens een heer naast het trapje, prikte met z’n wijsvinger op m’n kuit en vroeg grinnikend:”Potje schaken, Cornelia?”. Viel haast van de trap van de lach! Van hèm kon ik het namelijk hebben: als ’t een ander was geweest had diegene een fikse trap kunnen krijgen. Eén nadeel had het formaat van mijn toenmalige kuiten: ik had weinig keus bij het kopen van laarzen want ik paste bijna nergens in…

Komen we bij de tweede B: de billen. Ook hier heeft uw columnist weinig reden tot klagen: een paar jaar geleden werd mij door een Surinaamse dame verteld dat ik trots kon zijn op mijn Surinaamse popo! Nu kan het woordje ‘popo’ verschillende dingen betekenen, maar gelet op het feit dat ze mij een tik op m’n achterste gaf, begreep ik dat het over mijn derrière ging. In sommige culturen vindt men een stevige kont juist mooi bij een vrouw, en hoeft men als vrouw niet te voldoen aan  ‘maatje satéprikker’. In Europa is men wat dat betreft een tikkie doorgeschoten: alles boven maatje 38 is ‘te dik’.

Tsja, en dan de derde B. De borsten van een vrouw brengen bij een hoop mannen aardig wat teweeg. De één houdt van klein en stevig, de ander van groot of zéér groot. Mag ik hierbij opmerken dat vrouwen met een zware boezem vaak vreselijk pijn kunnen hebben? Ja, heren, daar had u nooit over nagedacht, hè! En mag ik dan óók opmerken dat er soms mannen zijn die grotere borsten hebben dan ik? En ik ben niet onbemiddeld.Daarom begrijp ik ook niet dat er geen mannen-beha’s bestaan! Snappen jullie dat nu, dames? Moet je eens op een warme zomerdag een uurtje op een willekeurig strand gaan zitten, en alleen maar kijken wat er allemaal aan vleeswaren voorbij komt. Je kijkt je ogen uit! Ik daag de lingeriefabrikanten dan ook uit om sexy beha’s voor mannen te ontwikkelen. Ik zie een gat in de markt!

Maar om nog even terug te komen op de ogen: moet u eens naar de ogen van beroemdheden kijken. Vaak zijn het juist die kijkers die hen zo aantrekkelijk maakt. Neem nu (de in 2008 overleden) Paul Newman: schitterend blauwe ogen. Of de (Nescafé-)acteur, George Cloony :sexy donkerbruin. En wat dacht u van onze eigen Marco Bakker: prachtige groene ogen!

Dus u ziet: aantrekkelijkheid heeft vaak te maken met juist de ogen, en niet met de zogenaamde biometrie van het gezicht. Zoals ik al eerder zei: de ogen zijn de spiegels van de ziel. Wat dat betreft mogen de maskers voor mij nog wel een tijdje verplicht blijven: er gaat een wereld voor je open!

Deel dit bericht met je vrienden!