zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Corry Gryn: even terug naar de roots. Foto Matlib cco
18
jul

O when the Saints

Aan de trouwe lezers van mijn columns hoef ik niet meer uit te leggen dat ik graag een borrel achterover sla. En aan de nieuwe lezers wil ik graag uitleggen, dat ik daar in feite niets aan kan doen. Heb namelijk mijn stamboom eens uitgeplozen, en ik blijk dus Ierse èn Franse roots te hebben!

Die Franse van mijn –tig keer (overgroot)moeders kant, en de Ierse van mijn –tig keer (overgroot)vaders kant. Tsja, en dan komt dat allemaal samen in één familie…We blijken een echte Viscount in de familie te hebben. Die Ierse roots verklaren ook het rood in m’n haar en m’n sproeten. En de liefde voor een goede ‘whiskey’, zoals geschreven in goed Iers. Zo ook de toast:”Slainte!”, spreek uit:”Slaôntchà!”.

Die liefde voor whiskey beperkt zich, in tegendeel tot een aantal van mijn vrienden, niet tot het weekend: nee, ik vind door de week bijna iedere dag wel een reden om die gouden drank tot me te nemen. Als ik weer eens lekker gescoord heb in de toko, of als ik een vreselijke dag heb gehad. Als ik op weg naar huis weer eens een tijd in de file heb gestaan…(Gistermiddag om 16:30 voor de zóveelste keer op rij in de file gestaan; ik kreeg de neiging om naar huis te rijden, m’n koffers te pakken en op te zouten naar een gebied in Nederland waar het nog relatief rustig is. Maar já: wáár in Nederland is het nog relatief rustig? En wáár in Nederland kunnen ze nog een ervaren drogist gebruiken?)

Toch maar blijven waar ik ben, en de drukte op de koop toe nemen. Weet nu wat ik heb.

Maar weer even terug naar mijn roots. Er is een plaats en zelfs een kasteel in Ierland wat mijn èchte achternaam draagt. (U dacht toch waarschijnlijk niet dat Gryn mijn èchte achternaam was? Gryn betekent in het Schots ‘grijns’, en in een andere taal slaat het op een graansoort..) Je stamboom uitpluizen is vréselijk leuk: je komt voor verrassingen te staan, dat wil je niet weten!

Maar die roots verklaren wèl mijn liefde voor whiskey en wijn. Mijn Franse kant komt meestal ’s zomers naar boven wanneer het lekker warm is: geef mij dan maar een roséétje of een lekker koel wit wijntje bij mijn eten. Heb heerlijke herinneringen aan mijn vakanties op de camping bij mijn pleegouders in de Betuwe. Pleegpa en ik konden rustig op één avond zo’n 700cc fles whisky wegwerken. En naarmate het peil van die drank in de fles daalde, schoot de stemming omhoog! Wij, pleegpaps en ik, hebben eens op een vreselijk hete zomeravond-en nacht op het terras bij de caravan gezeten en twee flessen witte wijn weggewerkt. Verbaast het u dat we zo tegen 03:00 ’s nachts in duet allerlei bekende liedjes zaten te zingen? “O give me a home”, “Don’t fence me in”, “O when the Saints”, enzovoorts. En dan lagen de lege flessen de andere ochtend onder de laurierstruiken.

Maar gelachen dat we hebben!. Zeker na het leegdrinken van een fles whisky: de gesprekken werden steeds diepzinniger, en we lagen steeds sneller in een deuk ergens om. Wat  dat betreft hadden pleegpa en ik gelukkig geen ‘kwade dronk’. Wèl werd de ochtend erop vaak belangstellend gevraagd door de buren hoe het met ons ging. Waarop pleegpaps dan met een uitgestreken gezicht antwoordde dat het “Parima” met ons gesteld was!

By the way, wat ik ook erg lekker vind bij het eten, is een goed glas bier. In mijn jeugd aten we meestal één keer in de week ‘Indisch’, oftewel, Indonesisch. Mijn vader moest 4 jaar naar Nederlands –Indië en had de inwoners van Indonesië èn het eten daar al snel in zijn hart gesloten. Zodoende kookte mijn moeder in het weekend altijd iets Oosters, zoals bami, nasi, rendang enzovoorts. En daar werd bier bij gedronken, liefst Oud-bruin. Die gewoonte zit er nog steeds in. Als ik Indisch eet, drink ik bier.

Bij tijd en wijle komen toch ook mijn Franse roots naar boven, en ga ik helemaal los op Franse kaas en wijn. Dan komt mijn Bourgondische kant naar de oppervlakte. Jaja, ik weet het: slecht voor de lijn! Maar lèkker!!! Trouwens, pasgeleden zei mijn arts nog dat rode wijn, en met name Merlot en Pinot Noir hartstikke gezond is. Hij zei er niet bij hoevéél je ervan kon drinken, dus wat dat betreft hou ik me maar aan mijn eigen maatstaven…

Zit nu trouwens aan de Camembert met een glas bier. Wàt een goede combinatie! Dan ga ik óók eens whiskey en stamppot uitproberen: dat kan nooit fout zijn!

Ik grijp ook iedere gelegenheid aan om wijn door mijn eten te gooien als ik aan het koken ben. Koop ook altijd zuurkool in witte wijn, en als ze dat niet hebben gewone zuurkool en een fles witte. Daar gooi ik dan de helft van in de zuurkool en de andere helft drink ik op! Of een mooie rode wijn bij het suddervlees: ik kan het u allemaal aanraden!

Zo als u ziet: ben dubbel erfelijk belast als het op whiskey en wijn aankomt. Maar het zit me niet ècht op m’n nek, hoor!

Deel dit bericht met je vrienden!