donderdag 17 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Radio gaat soms nog via zendmasten Foto CC
12
sep

Nooit meer willen slapen

(door Janny Kok)

Heeft u dat nou ook mevrouw en meneer? De mens heeft ongeveer acht uur slaap nodig. Wie verstandig is, gaat dus op tijd naar bed om gezond en wel te kunnen opstaan. Ja, ja! Gezondheidsadviezen, slaapmiddelen of Koning Alcohol werken niet in alle gevallen bij degenen die de slaap niet kunnen vatten. Nachtradio kan een mens in slaap wiegen, maar dan moet je bijvoorbeeld niet naar NPO Radio 1 luisteren. In dat geval heb je kans op een ernstige aanval van insomnia.

Neem nou de nacht die begint met Nooit Meer Slapen met presentator Pieter van der Wielen. De titel van het programma is al een aanbeveling om wakker te blijven. Dat gebeurt zeker als er interessante gasten op zender zijn. Dichter Anne Vegter was er zo een. Ze was een goede tegenspeler van Van der Wielen. Hij wil bij tijden graag de psycholoog uithangen en zijn vragen regelmatig larderen met veronderstellingen, als het over het gevoelsleven van zijn gast gaat. “Niet helemaal, therapeut”, wierp Vegter op een bepaald moment tegen.

Tja . . . zo blijf je luisteren naar het verloop van zo’n interview en voor je het weet is het 01.00 uur. Dan komt Miss Podcast Radio zonder Zendmast. Laat presentator Mischa Blok deze week nou net zangeres en bijna Slimste Mens Francis – zelfbenoemde Dramatische Sopraan - van Broekhuizen als boeiende gast hebben gehad, en deze keer niet in de bekende gedaante van grapjurk!

En zo kunnen we vanaf 02.00 uur nog wel even doorgaan met het wetenschapsprogramma Focus en daarna met het inbelprogramma Gaan! Gelukkig zitten daarin soms zulke gelijk hebbende bellers dat het geen moeite kost de radio uit te zetten voor twee uurtjes slaap inhalen. Maar wacht eens even. Om 06.00 uur begint het ochtendprogramma met Jochem van den Berg en Kirsten Klomp. Dat is verplicht voer voor een nieuwsjunk.

Radio Rijnmond is zeker verplichte kost voor de nieuwsjager op regionaal nieuws. Pas rond 18.00 uur gaat de blik op een nog zwart scherm en afstandsbediening voor het binnenhalen van nieuws in beeld en geluid uit binnenland en buiten de landsgrenzen.

Zoveel is duidelijk: Er is nooit rust voor de doorgewinterde radioluisteraar en TV actualiteit rubrieken volger. Degenen die gewoon ’s nachts gaan slapen – immers goed voor je gezondheid – missen veel radio inhoudelijke informatie en een dosis baarlijke nonsens. Wie wil dat nou laten gebeuren! Nooit meer slapen? Liever toch maar een paar nachtjes slapend doorhalen.

Luistertips: https://www.nporadio1.nl/podcasts/vink  https://www.nporadio1.nl/nooit-meer-slapen   https://www.nporadio1.nl/miss-podcast

Deel dit bericht met je vrienden!