woensdag 27 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat in thuisisolatie; haar lijfarts blijkt besmet met het coronavirus, foto is van Twitter
22
mrt

Lockdown lijkt onvermijdelijk

Op Twitter weet men het al zeker: komende week gaan alle niet-essentiële winkels in Nederland dicht. Dit betekent dat alleen supermarkten en apotheken openblijven. De reden is dat te veel Nederlanders een loopje nemen met 'social distancing' - dus niet de gewenste 1,5 meter afstand tot elkaar houden en onnodige bezoekjes afleggen. Natuurlijk houden veel mensen zich wél vrijwillig aan de dringende adviezen maar social distancing is stukken effectiever als iederéén zich eraan houdt. Of moet houden. 

Een lockdown dus. Met hoge boetes voor iedereen die zich niet aan de regels houdt. Net als in Spanje en Italië, waar de coronacrisis twee weken voorloopt op die bij ons, en net als in China, waar de ellende allemaal begon.

Uit alle grafieken en statistieken blijkt dat hoe strenger de maatregelen, hoe meer kans op succes bij de bestrijding van het coronavirus. Testen, testen, testen en bij positief resultaat meteen isoleren, dat verklaart de succesvolle Chinese aanpak. Die aanpak werkt ook duidelijk in Hongkong, Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Singapore.

En ook in Rusland. Dat land mag dan - in vele opzichten terecht - een lakse reputatie hebben, maar reeds bij het internationaal uitbreken van de crisis in januari begon Rusland strenge testen uit te voeren op alle reizigers uit verdachte gebieden. En ze werden meteen geïsoleerd als ze besmet waren. Op dit moment heeft Rusland minder besmettingsgevallen dan Luxemburg, terwijl er ruim tweehonderd keer zoveel mensen wonen. De besmettingen die er wél zijn, zijn waarschijnlijk alle afkomstig van reizigers die in Italië zijn geweest.

Een lockdown lijkt dus een goede zaak. Polderen met het virus werkt niet, omdat polderen een redelijke partner veronderstelt en dat is een virus nu eenmaal niet. Beter ons nu een of twee maanden neerleggen bij de aanpak van een strenge heelmeester. Mark Rutte als verlicht despoot is misschien even wennen, maar het lijkt op dit moment de beste zet om deze crisis te beteugelen.  

Deel dit bericht met je vrienden!