zondag 17 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Villa Augustus in Dordrecht is gevestigd in een oude watertoren Foto Michiel 1972 cc
17
okt

Kakafonie

(door Janny Kok)

Je verjaardag vieren in coronatijd is een uitdaging op zich. Daar hadden mijn dochter en schoonzoon voor mij het volgende op gevonden: Ze troonden me mee naar Villa Augustus in Dordrecht voor een high tea. Dit is niet de plek voor een recensie over het gebodene en de beschermingsmaatregelen tegen Covid-19 , maar die geef ik toch: Deze waren Top. Het is dan niet zo vreemd dat de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland het kabinet hebben opgeroepen de rigoureuze maatregel in te trekken om horecagelegenheden te sluiten. Dat wapen tegen het oplopende aantal Covid-19 besmettingen lijken sterk op schieten op een mug. Zelfs het RIVM adviesorgaan Outbreak Management Team (OMT) is het daarmee eens, getuige de aanbeveling restaurants niet wettelijk verplicht te laten sluiten. Het spreekt vooralsnog tegen dovemansoren.

Het laat zich raden wat er na de recente persconferentie van de minister-president Rutte en minister volksgezondheid De Jonge in talkshows gebeurde. De redacties van Op1 en  Jinek moeten koortsachtig hebben rondgebeld om specifieke gasten uit te nodigen die hun mening konden geven over de zogenoemde beperkte corona lockdown. Econoom Barbara Baarsma vatte aan tafel bij Op1 de uitgevaardigde kabinetsmaatregelen kernachtig samen: ‘We zijn politiek bijziend als het om Coronabeleid gaat.’

En zo is het maar net. Om te beginnen blijken de OMT adviezen weliswaar openbaar, maar in het algemeen wordt niet bekend gemaakt wat de feitelijke basis van deze adviezen is. Daarbij komt dat het OMT team onder voorzitterschap staat van de RIVM directeur. De OMT leden moeten schriftelijk verklaren om in woord en geschrift niet af te wijken van de algemeen ingezette OMT-lijn. De RIVM is zo bezien in deze constructie beleidsmatig leidend.

‘Zelfs nu nog staan op de RIVM website richtlijnen die achterhaald zijn’, meldt een grote groep academici die onlangs een oproep deed tot een breder samengesteld adviesorgaan om het Covid-19 virus de kop in te drukken.

De wetenschappers in die groep zijn onder meer verbonden aan de universiteiten van Amsterdam, Twente, de University of Cambridge en NIH, Maryland. Zij en 37 onderzoekers van vooraanstaande internationale kenniscentra ondertekenden de oproep die NRC publiceerde. De academici roepen onder meer op tot een adviesorgaan met een brede samenstelling naar het model van het Britse SAGE of van de Duitse Akademie Leoppoldina. Daarin zitten onder andere medici, economen, ingenieurs, chemici, natuurkundigen en deskundigen uit andere disciplines.

Intussen klinkt er al bijna een half jaar een kakafonie van kritische geluiden op van (pseudo) deskundigen en mensen uit de praktijk. Zij roepen al dan niet terecht dat bepaalde richtlijnen niet praktisch uit te voeren zijn en/of juridische grond missen. Aan tafel bij Villa Augustus zag ik hoe creatief de horeca daar de Corona maatregelen naleefde: Een ingevoerd tijdslot waarin de gasten worden ontvangen, 1,5 meter aan tafel, het bestelde uitgeserveerd op een bijzettafeltje door het bedienend personeel met mondkapje. De gasten mogen hun mondkapje alleen aan hun eigen tafel afnemen en na het nuttigen van alle lekkere gerechten weer op doen. Dat regime zal zeker bij veel Nederlandse horecagelegenheden zijn ingevoerd.

Zoveel is duidelijk: de input van het kabinetsbeleid getuigt van geneeskundige tunnelvisie, terwijl Covid-19 bewijst niet alleen dodelijk te kunnen zijn voor de mens, maar ook voor de kunst-, cultuur- en horecasector en hun toeleveranciers. Het wordt tijd dat beleidsmakers en politici uit hun habitat komen en werkbezoeken gaan afleggen om kennis te nemen van de staande praktijk in de diverse sectoren. En vooral dit: Stop eigenrichting en zelfgenoegzaamheid in beleid en uitvoering, en biedt perspectief op betere tijden.

Deel dit bericht met je vrienden!