woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

04
jan

Idee: vernoem derde stadsbrug naar Jules Deelder

Jules verbindt, zo schrijft Ronald Glasbergen in zijn stuk over de herdenkingsbijeenkomst van Jules Deelder in de Doelen. En inderdaad, Jules werkt als een brug. Dus waarom zou je dan de geplande derde stadsbrug niet vernoemen naar dit icoon van de Rotterdamse dichtkunst? Het doet ook recht aan het belang van de voetbalcultuur in deze stad. Een Jules Deelderbrug is ook de Spartabrug die Feyenoord met Excelsior verbindt.

Hoewel er veel aandacht was - ook in de nationale pers - voor het overlijden van Jules Deelder, viel me toch op dat één facet aan Jules Deelder onderbelicht bleef: de uitstekende kwaliteit van zijn gedichten. Er was vooral aandacht voor het icoon, maar veel minder voor de poëet.

Laat ik hier dus vooral de kwaliteit van zijn gedichten prijzen. In zijn poëzie legt hij vaak op ongeëvenaarde manier de ziel bloot van de geboren en getogen Rotterdammer.

De culturele hiërarchie in Nederland zorgt ervoor dat Deelder vooral als een lokaal dichter wordt gezien, een stukje folklore uit het mindere deel van de Randstad. Een Amsterdams dichter wordt per definitie als nationaal dichter beschouwd, al heeft-ie nooit één stap buiten de grachtengordel gezet.

Zelfs anno 2020 is Rotterdam nog altijd een culturele kolonie waar opzichters van buiten - uit Den Haag en Amsterdam geïmporteerde culturele ambtenaren - toezicht houden op de onderontwikkelde Rotterdammers. Jules Deelder is al sinds de jaren zestig de icoon in het verzet tegen dit systeem, dat echter nog steeds niet van wijken weet. 

In 2020 staat Rotterdam sociaal-cultureel gezien vooral op de kaart door de haven, een internationaal erkend logistiek meesterwerk, en door de moderne architectuur. De voetbalprestaties van Feyenoord - vooral in een ver verleden - hebben de culturele eigenwaarde van deze stad ook opgekrikt. Sport is altijd het meest belangrijke deel van de Rotterdamse cultuur geweest.

De tijd lijkt nu rijp om naast de haven en de architectuur een derde pijler te bouwen voor het Rotterdamse zelfvertrouwen: de opmars van de Rotterdamse culturele wereld. Het vernoemen van de derde stadsbrug naar Jules Deelder zou een erkenning van die ontwikkeling inhouden. 

Ik denk dat Erasmus trots zou zijn op de Jules Deelderbrug. Net als Willem III.

Deel dit bericht met je vrienden!