zondag 28 februari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

06
feb

'Het virus buiten,' Mooi hè! Alleen jammer van die paar vuiltjes

De creatieven van het reclamebureau dat het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ingehuurd, hebben hun best gedaan. Ze verzonnen deze slogans voor radio en TV: ‘Het virus past zich aan – door binnen te blijven, houden we het virus buiten’. Mooi hè! Het is alleen jammer dat de farmaceuten de boel ontkrachten door zich al dan niet aan productieafspraken van vaccins te houden. Bovendien zijn de verschillen in werking van de vaccins van (Oxford) AstraZeneca, Pfizer en Moderna nogal groot.

Daarbij komt dat het ministerie van VWS een heel krap voorraadbeheermodel gebruikt. Bovendien blijkt dat de GGD ruim acht maanden lang een IT systeem voor registratie van Coronatesten te hebben gebruikt dat zo lek als een mandje is. De lekkages waren bekend, maar ach wat geeft het als persoonsgegevens daardoor op straat liggen en identiteitsfraude makkelijk te plegen is. ‘Sorry hoor, we gaan nu een nieuw systeem gebruiken’, aldus GGD baas André Rouvoet. Vraagje: waar kennen we deze christelijke oud-politicus ook weer van?

En dan hebben we het niet eens gehad over de niet praktijk gedreven distributie van het vaccin in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Inwoners daarvan die nog een eigen huisarts hadden, moesten tot voor kort wachten voor ze de injectie toegediend konden krijgen. De overigen kregen dat vaccin wel volgens de ingewikkelde logistieke regeling die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en SNPG kreeg opgelegd. Deze instantie moet de verspreiding van de coronavaccins coördineren, maar waarschuwde al voor de uitvoering voor mogelijke fouten in de verdeling. Daardoor kunnen ouderen worden overgeslagen en vaccins verspild.

En dan is er nog een belangrijk vuiltje weg te werken uit de reclameboodschappen en de praktijk om het enge Covid-19 virus uit de verwante Corona familie aan te pakken. De geneesmiddelenautoriteit EMA nam de tijd voor goedkeuring van de Pfizer en BioNTech vaccins en die van Moderna. Deze zijn nu goedgekeurd. Het wachten is op goedkeuring van andere vaccins.

We moeten het vooralsnog doen met het planningsoverzichtje dat minister Hugo de Jonge in zijn Kamerbrief naar de volksvertegenwoordigers heeft gestuurd. Voor het overige blijft het afwachten op de zoveelste persbijeenkomst, de al dan niet praktijk gedreven beleidswijzigingen, en de commentaren aan talkshow tafels. Duidelijker wordt het er beslist niet op.

Wat zei de onlangs jarige Prinses Beatrix ooit over de diverse manieren van communicatie?: ‘De leugen regeert.’ Het staat vast dat deze door copywriters en overheidsvoorlichters als onvolledige waarheden moet worden verspreid. 

Tabel uit een brief aan de Tweede Kamer van begin december 2020 minister Hugo de Jonge. De aantallen zijn miljoenen doses vacins 

Deel dit bericht met je vrienden!