woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

21
dec

Het lijstje der lijstjes 2019

Ieder jaar lijkt de lijstjesgekte toe te nemen. Het jaar kan pas goed worden afgesloten wanneer op elk denkbaar vlak de balans is opgemaakt: de beste boeken van het jaar, de meest veelbelovende politicus van het jaar, het mooiste songfestivalmoment van de afgelopen eeuw en natuurlijk die niet uit te roeien top 2000-lijstjesgekte, waardoor we jaar in jaar uit naar dezelfde afgekloven deuntjes moeten luisteren.

Ik denk dan regelmatig aan een sketch van Koot en Bie. Een deelnemer aan een songfestival in het Tsjechische Gletschewitsche wordt geïnterviewd. Hij is daar o.a. onderscheiden met de prijs voor de meest geinige sokken. De meest indrukwekkende beker ontving hij echter voor de grootste klootzak van het festival.

De lijstjesgekte begint ieder jaar ook eerder. Ik zag half november jaaroverzichten van de beste boeken voorbij komen. Stel je publiceert in december een meesterwerk, dan heb je pech. Lijstjes genereren aandacht en bevorderen daarmee de verkoop. Hoewel, de lijstjesinflatie doet dit effect weer teniet. Bij De Wereld Draait Door kunnen ze er iets van. Vanaf september werd de kijker al gek gemaakt met terugblikken op het afgelopen decennium en heel de maand december stond zo’n beetje in het teken van eindlijstjes. Ik begrijp die schreeuw om aandacht, maar het DWDD-effect begint toch echt gestaag uit te doven.

Daarom presenteer ik – eenmalig – een persoonlijk lijstje van de meest opmerkelijke, grappige of obligate lijstjes van het afgelopen jaar, in willekeurige volgorde.

Het lijstje der lijstjes 2019

 

1 - De lijst met jaarsalarissen van bekende tv-presentatoren: de bedragen zijn dit jaar fors toegenomen.

2 - De lijst van diersoorten binnen de stadsgrenzen van Rotterdam. Hier staan bijvoorbeeld 1092 soorten dag- en (vooral) nachtvlinders op. Kees Moeliker benoemde dit aantal in de jaarlijkse Groenrede. De warmte in de stad trekt soorten aan: een positief geluid, dat niet wegneemt dat de afname in biodiversiteit in ons land desastreuze vormen aanneemt.

3 - De lijst van kandidaten voor het lijsttrekkerschap van The Labour Party. Geen wonder dat Boris Johnson de verkiezingen won. Van de lijst van democratische kandidaten voor het presidentschap van de Verenigde Staten word je evenmin vrolijk.

4 - De lijst met successen van Rotterdamse voetbalclubs: een zeer kort lijstje.

5 - De lijst van acteurs waarvan je dacht dat zij al overleden waren. Daar prijken legendarisch namen op als: Olivia de Havilland (1916) en Kirk Douglas (1916).

6 - De lijst van mooiste bomen van Nederland, met in de top tien: de mysterieuze jeneverbes van Zeegse, de kabouterboom in Saaxumhuizen en de heksenboom van Zwarte Kaat. De Rotterdamse lijnbaanplataan, geplant in 1852, haalde slechts een twaalfde plaats.

7 - De lijst met opgestapte VVD’ers in 2019 is te lang om hier volledig weer te geven. De meest opmerkelijke naam is die van Jeroen Hatenboer, wethouder van Enschede. Hij stapte op in februari, lang voor de boerenprotesten: een verstandig besluit.

8 - De lijst met lokale sinterklaasjournaals: is dit jaar explosief gegroeid. De kwaliteit ervan is helaas omgekeerd evenredig gedaald. Als ik kind was, zou ik onmiddellijke stoppen met geloven in Sinterklaas.

9 - Mijn lijst van nog te lezen boeken: is alweer toegenomen dit jaar.

10 - De fictieve lijst van Rotterdamse kroegen waar nog gerookt mocht worden in 2019.

Deel dit bericht met je vrienden!