zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Scoren_voor_(bijna)_open_doel_._Foto_Mark_Barnes_via_CC_uit_de_Engelse_competitie.jpg
04
jun

Het deugvirus

Scoren voor open goal is een voetbaluitdrukking, die is opgenomen in het algemene taalgebruik. Het betekent dat je iets heel voor de hand liggend doet om positief resultaat te verwerven. Je wilt of bijdehand zijn, of slim overkomen of heel erg goed gevonden worden.

In ons land zijn nogal wat mensen, die graag voor open goal scoren om zo politiek correct over te komen: ze hebben een deugvirus. Een ieder die het wil kan er mee besmet raken. Iedereen die lid wordt van een bepaalde politieke partij heeft voor een paar tientjes per jaar een besmetting te pakken. Veel cabaretiers en columnisten maken als gevolg van  hun besmetting graag ‘lollige’ opmerkingen over Wilders of Trump: Politiek correct succes gegarandeerd.

Een jaar of twintig geleden waren de paus, Jehova's getuigen en zwarte kousen protestanten een geliefd onderwerp voor “besmetten” om de lachers op de hand te krijgen. De laatste jaren echter is dat minder geworden, omdat veel van hen begrijpen, dat als je het ene geloof belachelijk maakt je ook andere geloven meeneemt. Edoch in besmette kringen kent men een religie, die boven kritiek verheven is, omdat een in hun ogen onderdrukte bevolkingsgroep juist aan die religie haar identiteit ontleent. Daarbij is men binnen die “onderdrukte” groep niet gesteld op kritiek van ongelovigen. Men dreigt niet alleen met geweld, maar geweld wordt ook met grote regelmaat toegepast. Zelfs een lange besmetting met het deugvirus geeft geen immuniteit: oppassen en zwijgen dus.

Soms zijn mensen zich nog niet helemaal bewust van hun besmetting. Ze beginnen een zin vaak met “ik wil niet discrimineren, maar” en daarna volgt een in correcte kringen niet geaccepteerde constatering. Tegen mij – van vreemde deugsmetten vrij – wordt vaak begonnen met ‘Ik stem niet op jullie, maar’ of ‘ik ben het niet met jullie eens, maar’ en dan volgt weer zo’n in eigen kring ongepaste opmerking of constatering. Vaak nadat men schichtig over de schouder heeft gekeken.  

Ik kan heel vervelend zijn, want ik wil besmette stadgenoten vaak op de ernst van hun aandoening wijzen. Zo stond ooit voor de verkiezingen iemand op de markt met een bord ‘Mijn partij? is tegen armoede’. Ik ga dan op zo’n man af om te vragen of hij iemand kent, die voor armoede is? Hetzelfde geldt voor de frases: ‘Wij zijn voor:’ vul maar in ‘beter onderwijs’/’milieu’/’veilig verkeer’ etc. Wie niet? 

Zo ken ik ook helemaal niemand die zegt voor racisme of discriminatie te zijn. Dat is ook heel logisch omdat die levensinstellingen vrijwel unaniem verworpen worden. Sterker nog: strafbaar zijn!

Een ander kenmerk van het deugvirus is, dat de beschuldigingen van discriminatie en racisme heel snel worden gebruikt tegen mensen die een andere mening hebben. Het virus werkt dan naar twee kanten: het verheft de gebruiker en verlaagt de aangesprokene.

De moord op de Amerikaan George Floyd wordt door ieder zinnig en weldenkend mens als afschuwelijk veroordeeld; gelukkig komt de dader snel voor de rechter. En natuurlijk mogen we in ons land ook laten merken, dat we dit een verschrikkelijke daad vinden. Dat wil echter niet zeggen, dat we daarom de “coronaregels” kunnen negeren. Ook mogen we niet gaan riskeren de totale lockdown nog een keer over te moeten doen. Toch is dat wat het deugvirus in Amsterdam en op de Erasmusbrug teweeg heeft gebracht. Het wordt nog erger als de burgemeester van die stad laat weten, dat optreden van de politie waarschijnlijk ellende (rellen en geweld) had veroorzaakt.

Hier blijkt dat het deugvirus dus een gewelddadig aspect heeft: Wij deugers mogen niet gestopt worden. De gangbare regels gelden niet als je politiek correct besmet bent. Dan mag je klaarblijkelijk Wilders, Rita Verdonk, Baudet en Fortuyn (postuum) bedreigen en beledigen. Dan mag je uit de naam van ‘antifascisme’ geweld gebruiken en onverdraagzaam zijn.

Iets totaal anders: als na de demonstratie op de Dam géén uitbraak van Covid-19 plaatsvindt - iets wat iedereen hoopt -  dan rijst toch de vraag of we niet al maanden in de maling worden genomen. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) is een Nederlands politicus. Hij was lid van de partijen Leefbaar Rotterdam en de PVV, voor welke partij hij van 2011 tot 2015 in de Eerste Kamer zat. In 2017 stapte hij over naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.