zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Protest-kabouter bij het Britse parlement Foto Patrickneil cco
12
sep

Genderneutrale kabouter

Mag ik U deelgenoot maken van een zéér prangende vraag waar ik al weken mee worstel?  In het kader van de ‘Genderneutrale Aanduiding’ rees bij mij de vraag :”Wat doen we met de tuinkabouters?”. Kun je het nog wel maken om alleen (duidelijk zichtbare) heren en dames kabouters in je tuin te zetten? Of krijgen we dan weer de één of andere groepering die daar tegen gaat demonstreren?

Nachten lang wakker gelegen, al tobbende over deze zeer belangrijke kwestie. Want onderschat bepaalde mensen niet: er bestaat een grote groep die van demonstreren hun beroep hebben gemaakt. Tegen van alles en nog wat en het bekendste voorbeeld was (tot Covid) Zwarte Piet. Een complete oorlog was dat. Dus ik zie het al gebeuren : een grote menigte boze mensen voor de deuren van Intratuin. Spandoeken met de kreet:”Wij eisen genderneutrale tuinkabouters!”. En ik als argeloze, welwillende klant daar tussendoor zeilend om ongehavend de toko binnen te komen, op zoek naar een leuk exemplaar kabouter voor in de tuin.

Nachtmerries krijg ik er van!

En dan komt de volgende vraag bij me op: “Hoe ziet zo’n genderneutrale kabouter er uit in vredesnaam?” Zonder baard waarschijnlijk, hoewel er best vrouwen zijn die een aardig sikje hebben. Mogen ze nog wel een jurkje aan hebben? Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen in een jurk, schijnt hip te wezen!

En om nóg verder te gaan: moeten er dan geen tuinkabouters in burka komen? Of gekleed in een djellaba?  Wat te denken van een tuinkaboutervrouwtje in een tuinbroek , of een tuinkabouterman in een roze outfit. Want we mogen natuurlijk onze homoboutertjes niet vergeten!

Waarom zijn er trouwens, voor zover ik weet, geen tuinkabouters met een andere huidskleur dan blank? Lijkt me wel leuk hoor, een paar van die gasten in je tuin met een lekker kleurtje! Eéntje met een Hawaï-hemd of een rieten rokje. Verroest: da’s een gat in de markt! Ik mail morgen gelijk naar de directie van Intratuin!

Krijgen we over een tijdje heel eigentijdse tuinkabouters. Al die rolbevestigende figuren gaan in de uitverkoop en we knallen vervolgens de schappen vol met moderne kabouters die iedereen met een gerust hart in z’n tuin kan zetten, zonder de kans dat ‘ie van alle kanten bedreigd wordt door één of andere protestgroep.

Zie het helemaal voor me: een kabouter in burka, al hengelend in een klein visvijvertje, een stoere kabouter met lange baard die op een stoeltje z’n nageltjes zit te lakken in de voortuin. Eéntje in een roze outfit, met een lekker bruin kleurtje die boontjes zit te doppen in de moestuin. Eentje met ‘oosterse uitstraling’ (ronde strohoed en sarong) druk in de weer met een gietertje in de bloemenborde. (Als de desbetreffende fabrikant maar niet dóór gaat slaan! Staan er straks tuinkaboutertjes met een bomgordeltje om achter de struiken…)

Twee herenkabouters druk zoenend op een bankje. Twee dameskabouters met kort haar in tuinbroek die een muurtje aan ’t metselen zijn. Een herenkabouter ‘in transitie’: baard afgeschoren en met beginnende borstjes, maar nog steeds duidelijk MAN.

Ik weet ècht niet meer waar je tegenwoordig in al je onschuld goed aan doet: voor je ’t weet heb je een aanklacht aan je broek/rok! Denk dat ik het maar bij dierenbeeldjes hou: die doen gelukkig niet zo moeilijk!

Ik ga over een paar maanden eens voorzichtig kijken bij Intratuin: misschien hebben ze dan gehoor gegeven aan mijn noodkreet. Je weet het maar nooit, toch?

Deel dit bericht met je vrienden!