woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

09
okt

Gemeente jaagt burgers in het harnas tegen energietransitie

In de wijk Bospolder-Tussendijken vindt, blijkens een artikel in de NRC een challenge wokken met inductie plaats. BoTu, zoals dit gedeelte van Delfshaven in gruwelijk ambtenarenjargon wordt genoemd, moet van het aardgas af en de autoriteiten zijn bang dat de bewoners dan met butagas op het balkon gaan lopen kloten. Dan wordt het natuurlijk niks met de beperking van de CO2-uitstoot.

Waarom daar? De gemeente heeft vijf proefwijken aangewezen voor de energietransitie. Daartoe behoren niet Kralingen, Hillegersberg of Blijdorp, maar behalve “BoTu” wel Pendrecht, Korendijk en omgeving, Prinsenland/het Lage Land en Rozenburg. De mensen met de laagste inkomens zijn altijd in de ogen van de dames en heren op het stadhuis de meest geliefde proefkonijnen. De meesten zijn tamelijk machteloze huurders. Met zo’n wok-challenge worden ze ook nog als halve idioten behandeld.


jargon als bedreiging
De autoriteiten in Nederland zijn al een jaar of wat bezig gewone mensen de stuipen op het lijf te jagen met hun energietransitie. Zij presenteren die namelijk als een bedreiging en niet als een boeiende uitdaging. Overal trompetteren zij dat “we van het gas af moeten”, maar niemand vertelt er bij hoe dat dan gaat gebeuren en wie wat waarvoor betaalt. Een prachtig voorbeeld daarvan is de website rotterdamenergiebesparing.nl met daarin voor de wantrouwige burger – wie is dat niet tegenwoordig? – dreigende alinea’s als: “In een aantal gebieden is de gemeente al bezig met meer gedetailleerd onderzoek. Hierbij kijken zij wat de technische mogelijkheden zijn van de gebouwen in de wijk om de aardgasaansluiting te vervangen door bijvoorbeeld stadswarmte of een volledig elektrische oplossing. Ook onderzoeken ze welke financiële consequenties dit heeft en wat bewoners belangrijk vinden in de wijk. De volgende stap is om met deze basisinformatie de bewoners te betrekken in het proces.“ [cursivering van de auteur].

geef heldere info
Burgers willen over de energietransitie het volgende weten: wanneer vindt die plaats? Wat betekent dat van mij? Wat gaat het mij kosten? De rest is gelul. Rotterdammers is al voldoende uitgelegd dat verwarming van de hele stad met aardgas geen haalbare kaart meer is en dat er tal van redenen zijn om daarmee te stoppen. Alleen wetenschapsvijandige elementen zoals die rond Thierry Baudet en Geert Wilders te vinden zijn, ontkennen nog dat er rond het klimaat gevaarlijke door de mens veroorzaakte processen op gang gebracht zijn die we in ieder geval moeten proberen beheersbaar te maken. Bovendien zijn de voorraden fossiele brandstoffen eindig. Je kunt wel het hooglied aanheffen van thoriumreactors en kernfusie maar dat is toekomstmuziek. Het zal nog decennia duren voor de eerste proeffabrieken draaien.

wat betekent 't voor mij...
We leven in de eenentwintigste eeuw: kolen, olie en aardgas beginnen ouderwets te worden. Je kunt dat proberen weg te lachen maar dan kun je net zo goed in een platte aarde gaan geloven.

Daar hoeven we ook niet mee te worden doodgegooid en ik raad alle bezoekers van wijkbijeenkomsten over het thema energietransitie dan ook aan om alle sprekers die vertellen hoe wezenlijk het proces is voor de redding van de aarde, om al zulke sprekers dringend te verzoeken tot de kern van de zaak te komen. 'Wat zijn jullie van plan? Wanneer begint de transitie? Wat betekent dat voor mij? Hoeveel kost dat?'

Neem geen genoegen met vage praatjes zoals: “Dat verdien je later terug”. Dat zeiden de verkopers van woekerpolissen destijds ook. Dat zijn de tien vogels in de lucht uit het bekende spreekwoord.

antwoord noch vaklui
Dan zal blijken dat er geen antwoord is. In gemeentelijke stukken rond de energietransitie kom je tegenwoordig vaak de term businesscase tegen. Zij zijn bezig met de businesscase te maken en daar moeten we op wachten. Volgens Wikipedia is dat een tekst waarin de zakelijke afweging rond een project of een taak beschreven wordt Je moet ze buitengewoon kritisch lezen omdat ze vaak naar de door de opdrachtgevers gewenste keuzes zijn toegeschreven.

Een belangrijke vraag is ook waar de vaklui zijn om de gemiddelde Rotterdammer van het aardgas af te helpen. Er is sprake van een enorm gebrek aan vakkundige installateurs en die kun je echt niet binnen een jaar of wat massaal trainen, vooropgesteld dat je voldoende gegadigden voor krijgt.

wie vaagheid zaait...
De Rotterdamse benadering van de energietransitie wordt al een jaar of wat op dezelfde manier toegepast in de buurgemeente Schiedam. Daar is de Het-Lage-Land-achtige wijk Groenoord het proefkonijn. Bij de bevolking is juist door de vaagheid van de geschetste toekomst veel wantrouwen gezaaid. Er is nu een Groenoord Belangen Groep die bij voorbaat al elk vertrouwen in een goede afloop heeft verloren.

Dit soort ontwikkelingen staat Rotterdam ook te wachten. De gemeentelijke autoriteiten zijn bezig een massale oppositie tegen de energietransitie te organiseren omdat ze door hun vaagheid deze kans als een bedreiging presenteren als een donderwolk die de toch al wankele stabiliteit van de gewone man bedreigt: die ziet de zoveelste huurverhoging opdoemen of – als hij ergens een verdiepinkje heeft gekocht – een extra hypotheek die hem volgens de verkoper “niets extra’s kost”.

En misschien is het een aardig idee om bij nader inzien Kralingen of Hillegersberg tot proefwijk te bombarderen. Al die processen, die lobbies en die beroepen bij de Raad van State van weerbare grootverdieners, moet men op de Coolsingel dan maar voor lief nemen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Han van der Horst

Han van der Horst

Han van der Horst werkte van 1978 tot 2012 bij de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Hij was een aantal jaren boekbespreker bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Van der Horst is voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. Zijn boeken over geschiedenis zijn geschreven voor een breed publiek en worden uitgegeven door onder andere het Schiedamse Scriptum (bekend van Snoecks), Prometheus of Polak & Van Gennep. Hij was ook vaste radiocolumnist bij Radio Rijnmond (2011-2015). Sinds januari 2016 is hij radiocolumnist bij het radioprogramma De Late Avond.