zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Peter R de Vries (archieffoto) cco
07
jul

Geldingsdrang / medeleven

Geen Stijl toont keihard de scoringsdrang aan van het smaldeel van de internationale journalistiek. Natuurlijk namen binnen- en buitenlandse media jaren geleden grif de beelden over van de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Nu steekt Geen Stijl de middenvinger op naar de collega media door beelden van de zwaargewonde Peter R. de Vries te publiceren. Verzoeken van de overige media, politie, justitie en politici om dat niet te doen? “We zijn niet bij jullie in dienst”, is het keiharde Geen Stijl commentaar.

Het is een fraai voorbeeld van geldingsdrang, maar niet heus. Er kleeft ook iets van hypocrisie aan de oproep van overige media om de afschuwelijke beelden niet te publiceren. Ze ‘kennen’ het slachtoffer van de bijna moordpartij tenslotte dus moet er solidariteit getoond worden. De gasten aan de diverse talkshow tafels lieten niet af de man als buitengewoon voorbeeld van de journalistiek te prijzen, al klonk er soms ook milde kritiek op de manier waarop misdaadjournalist De Vries zijn praktijk tot nog toe uitvoerde.

Het Nederlands Koningspaar, politici, nationale en EU parlementariërs en wie al niet spreken nu vol afschuw over de aanval op Peter R. de Vries. De Europese Commissie president Charles Michel twitterde: “We will relentlessly continue to defend the freedom of the press.”

Minister president Rutte en Justitieminister Grapperhaus hebben zich in eenzelfde zin uitgelaten, hetgeen van medeleven getuigt. Maar dat laat onverlet dat deze leden van het Nederlands Kabinet ‘de pers’ af en toe ook tegenwerken door informatie achter te houden. Wie zich als een pitbull a la Peter R. de Vries wil vastbijten om het volledige dossier te krijgen, moet in voorkomende gevallen een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Laat de oproep om beelden van de zwaargewonde misdaadverslaggever niet te publiceren vooral zijn ingegeven zijn door oprecht medeleven met Peter R. de Vries en zijn dierbaren. Maar ook: laten alle media stoppen met de publicatie van afschuwelijke beelden van slachtoffers van verkeersongelukken, oorlogen en terreurdaden, tenzij de wereld met de neus door beeldmateriaal op de feiten moet worden gedrukt. In het algemeen geldt dat het voorstellingsvermogen van de gemiddelde lezer en kijker groot genoeg is.

Reacties naar contact@vandaagenmorgen.nl 

Deel dit bericht met je vrienden!