zondag 28 februari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Beestenmarkt Leiden Afb. via Google maps
01
feb

Geen steen uit de Beestenmarkt gewrikt

Je kunt natuurlijk met honden en wapenstok klaar staan als een oproep tot samenscholing door de sociale media trekt, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Toen burgemeester Lenferink van Leiden vernam dat er op de Beestenmarkt in het centrum van zijn stad Koffiedrinken 2. 0 zou plaats vinden, trad hij onmiddellijk op. Leiden is weliswaar een universiteitsstad met studenten die op sommige plekken een stevig stempel drukken, maar de echte autochtonen zijn niet mals en zouden zich stuk voor stuk in de Crooswijkse Rubroekstraat, zaliger nagedachtenis, prima kunnen handhaven. Het was zaak om zo snel mogelijk de politie en de boa’s te activeren. Lenferink besloot om samen met zijn hulptroepen ook op de koffie te komen. Tegen het aangekondigde tijdstip bevonden zij zich op de Beestenmarkt, niet met gummiknuppels gewapend maar wel met de nodige kannen koffie en thee. Dat haalde de lont uit het kruitvat. Het bericht op de sociale media had inderdaad nogal wat aanloop veroorzaakt. Er vonden boeiende gedachtewisselingen plaats tussen het publiek en de gezagshandhavers. Daarna ging ieder zijns weegs. Burgemeester Lenferink is erg tevreden over het verloop van de avond. Niemand is een haar gekrenkt. Geen steen is uit de Beestenmarkt gewrikt. De Leidse politie plaatste op haar Facebook pagina een bedankje voor de support en de medewerking van het publiek.

Er vonden die avond na negen uur uiteraard gewoon straatcontroles plaats waarbij mensen die zonder goede reden buiten waren, gewoon een bon kregen.
Misschien een ideetje voor Rotterdam?

Lees hier het verslag in het Leids Dagblad

Deel dit bericht met je vrienden!

Han van der Horst

Han van der Horst

Han van der Horst werkte van 1978 tot 2012 bij de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Hij was een aantal jaren boekbespreker bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Van der Horst is voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. Zijn boeken over geschiedenis zijn geschreven voor een breed publiek en worden uitgegeven door onder andere het Schiedamse Scriptum (bekend van Snoecks), Prometheus of Polak & Van Gennep. Hij was ook vaste radiocolumnist bij Radio Rijnmond (2011-2015). Sinds januari 2016 is hij radiocolumnist bij het radioprogramma De Late Avond.

Overzicht columns