maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

14
nov

Gassen, Gerrit!

Ik zal het gelijk maar toegeven: ik mag graag gas geven. Als het verantwoord is, natuurlijk. Ik ga in de bebouwde kom echt geen 50km/uur rijden, als het niet kan, je hebt altijd te maken met voet- gangers en fietsers. 
Maar op de snelweg ga ik graag ‘los’. Heb zó de pest aan mensen die zo lekker sukkelig 100 blijven rijden op de middenbaan! Vanmorgen óók weer; iemand die hardnekkig net geen 100 reed, op, jawèl, de middenbaan! En ik moest de volgende afslag eraf..Dacht bij mezelf:”Màn, krijg de takken! Ik ga je gewoon rechts inhalen!”. Ik bedoel maar; dan zou ik vliegensvlug helemaal naar de linkerbaan moeten, dat stronteigenwijze gebakkie keurig links in moeten halen en dan maar hopen dat ik op tijd bij de afslag ben. Ja, dahaaag, ik ben daar gek! Straks mis ik de juiste afslag en scheur ik 5 minuten later hard scheldend de Rotterdamse binnenstad in. En dat wil ik in geen geval! Ken heg noch steg daar.

Dus ik heel sneaky rechts ingehaald, was tòch vlak bij de afslag die ik hebben moest. En ik weet dat daar geen camera’s staan. Vervolgens kwam ik achter een auto te hangen waarvan de bestuurder niet sneller reed dan 40/45…En dat heb ik nu praktisch altijd op  de zaterdagochtend; ze dóen het er om!
Op het industrieterrein van Appiedam ging het lekker vlotjes: niemand vóór me, dus ik kon lekker dóórrijden. En richting de dijk was het óók feest: géén voorliggers, jippie!
U voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: die euforie was van zéér korte duur. Ik kwam terecht achter een buitenlandse toerist…Heb er al eerder een stukje over geschreven: dat wìl je niet als rechtgeaarde dijkrijder! 
Het ging op z’n snelst wel 40km/uur. En die dijk is daar hartstikke breed, goed geregeld met parkeerplekken en fietspaden, dus ruim baan! Waarom dan nèt 40km/uur??? Maar ach, het was een buitenlandse toerist, dus ik streek m’n hand over m’n hart in gedachten.
Gelukkig op tijd op mijn werk aan gekomen.
En na een drukke dag in onze toko, voor het eerst in maanden weer met muilkorf, toog ik na de broodnodige boodschappen gedaan te hebben weer richting huis.
En dan zóu je denken: zaterdag, rond 18:00, Covid: lekker rustig. FOUT!!!

Hartstikke druk! Half Nederland bevond zich in de auto, en in mijn beleving ook nog eens op de dijk in Kinderdijk en Appiedam. Denk je lekker vlot naar huis te kunnen rijden, nou vergeet het maar!
Kwam verdikkie wéér achter een stelletje kruipers te hangen! Nu wist ik het zeker: ze spreken het af! “Effe drogistje pesten, mensen!”. Die hele lange dijk heb ik ruim een kwartier over gedaan: normaal doe ik daar een minuut of 6 over…. En ik maar roepen:”Gassen, Gerrit! Planken! In de vloerbedekking dat gaspedaal! Mijn diepvrieskroketten ontdooien, sukkel!”. 
Of mijn voorliggers wisten dat ik diepvrieskroketten bij me had…
Uiteindelijk de A15 op, richting het baggerdorp. Dat had ook nog even een strubbelingetje: ik stond vóóraan bij het stoplicht, en , al zeg ik het zelf, ik kan aardig wegkomen, zeg maar. Ik rij Volkswagen Up, en die spuiten lekker weg! Als je tenminste gas geeft!!!
En dan nog die lui die het verrekken om je in te laten voegen terwijl ze makkelijk even naar links kunnen. Die zo heerlijk etterig naast je blijven rijden zodat jij óf in de ankers moet, óf vreselijk in de vloerbedekking. Ik koos vanmiddag voor de vloerbedekking… 

Voor ik het wist reed ik 140km/uur. En je mag daar maar 100. Zou zó graag eens willen gaan racen op Zandvoort! Puur om alle frustraties er uit te scheuren die ik bijna dagelijks op de weg ondervind. 
Kijk óók graag naar Max: die gozer gaat als een jekko!
Maar wat ik even wil opmerken als verstandig mens: laat u niet , zoals ik, opnaaien door uw medeweggebruikers. Dat is ten eerste niet goed voor uw bloeddruk, en, als je het slecht treft óók niet goed voor uw portemonnee. 
 Je zou maar voor het oog van de verkeerscamera 140km/uur rijden waar je maar 100 mag…    

Deel dit bericht met je vrienden!