donderdag 13 augustus 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

19
jun

Fascistoïde

Soms willen mensen zich beter c.q. slimmer voordoen dan ze zijn. Taal kan als graadmeter voor slimheid werken en dat weet vrijwel iedereen.

Er zijn Rotterdammers, die het woord “kennen” als ordinair beschouwen en het vervangen door kunnen. Ooit iemand horen zeggen “kunt u mij nog?” Niet iets om over in lachen uit te barsten, zoals sommige kartelraadsleden deden bij taalfouten van Leefbaar Rotterdam politici, maar iets om je over te verwonderen. Waarom je beter voordoen? Waarom niet zoals vrijwel iedereen een taalfout maken?


Mevrouw Arsieni van D66 (53 jaar baantjesmachine) gebruikte het woord fascistoïde in een context waaruit blijkt dat ze het woord niet begrijpt. In een verklaring liet ze weten, dat zij als Italiaanse natuurlijk de betekenis van het door haar gebruikte woord kende. Ja natuurlijk, iedere Nederlander weet dus hoe je kaas moet bereiden en iedere Spanjaard weet hoe je het beste een stier kunt slachten.

De eerste die de term fascistoïde gebruikte was prof. dr. H. Von der Dunk (UU en mijn prof.)

In de jaren na WO II opereerden in Zuid-Amerika vele dictators. Zij onderdrukten hun bevolking op vaak verschrikkelijke manier en gedroegen zich dus als fascisten c.q. nationaal-socialisten (de Duitse variant). Omdat het Italiaans fascisme ook een duidelijke economische component had die in Zuid-Amerika bij die talloze dictators ontbrak, noemde Von der Dunk deze regimes fascistoïde. Het betekent dus: alle wreedheid en onderdrukking, die het fascisme kenmerkt zonder corporaties en grote staatsbemoeienis met het economische leven. Een combinatie van onvrijheid, onderdrukking , wreedheid en kapitalisme. Een woord dat je dus – als je fatsoenlijk wilt blijven – beter niet kunt gebruiken tegen een politieke tegenstander, die gewoon gebruik maakt van zijn democratische recht n.l. er een andere mening op nahouden.

Nu rest de vraag: waarom een term gebruiken waarvan je de betekenis niet kent? Wil Arsieni zich erudieter voordoen dan ze is? Zou kunnen en het is in dat geval potsierlijk te noemen.

Persoonlijk denk ik dat aan het verkeerde gebruik een ander verschijnsel ten grondslag ligt. Het bewust willen demoniseren van politieke tegenstanders. Sinds onze Pim voor fascist werd uitgemaakt namen veel van zijn tegenstanders deze communistische manier van politiek voeren met graagte over. Is iemand tegen onze geweldige manier van besturen, dan moet het wel een fascist zijn.

Nu is zelfs binnen D66 (53 niets) het besef doorgedrongen dat het woord fascisme toch net iets te makkelijk gebruikt wordt. Vandaar waarschijnlijk deze “lekker bekkende” variant door Arsieni. Zij vindt dat door het inzetten van paarden en honden de regels van het fatsoenlijke worden overtreden. Goh, de politie heeft dus onfatsoenlijke c.q. fascistoïde afdelingen?

Ook maakt mevrouw zich zorgen over de suggestie om van deze politie eenheden gebruik te maken.

Als je in plaats van argumenten een woord gebruikt om politieke tegenstanders aan te vallen en in dit geval zelfs bewust te beledigen, dan is dat uitermate onfatsoenlijk. Als je daarbij ook de betekenis van zo’n woord niet kent, dan is het ook nog eens “niet zo erg slim.”

Deel dit bericht met je vrienden!