maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bld. Timmerman schilder ca 550 v.Chr. courtesy Getty Museum
13
nov

Een tragikomedie waarin alle spelers voor lul staan

Het is buitengewoon incorrect wat ik nu ga schrijven en volstrekt in strijd met de geest van deze jammerlijke eeuw. Ik zal er geen vrienden mee maken. Men zal mij uitmaken voor seksist. En voor goedprater van verkrachtingen. Dat zal allemaal gebeuren. Toch kan ik niet nalaten mijn mening over het hierna beschreven incident naar voren te brengen.

Een scheidsrechter uit de Jupiter League heeft van de Rotterdamse rechtbank 180 uur taakstraf gekregen alsmede twee maanden voorwaardelijk. Reden: hij randde een 19-jarige leerling arbiter aan. 

Het AD beschreef de gang van zaken uitgebreid.  Na een met veel alcohol besproeide avond was het voor de  scheidsrechter in spe te laat geworden  nog voor de avondklok thuis te zijn. Daarom vroeg hij of hij bij zijn mentor op de bank mocht slapen. Zo gezegd zo gedaan. Alleen liep het iets anders. De scheidsrechter nodigde zijn jonge gast uit het bed met hem te delen. Het AD: ¨Eenmaal in bed legde de man zijn hand op de schouder van de jongen. Deze schoof zijn hand weg. Vervolgens voelde de jongen een hand naar zijn broek gaan en over zijn penis wrijven. De jongen  duwde de hand weer weg. Plots voelde hij de hand in zijn onderbroek en zijn penis vastpakken. ¨Wat doe je nu?¨ riep de jongen verschrikt, ¨Ik wil geen seks met je hebben¨. Volgens het Openbaar Ministerie reageerde verdachte daarop met: ¨Ik wil alleen maar met je spelen en seks hebben.¨  De jonge scheids verliet daarop de kamer en vertrok naar zijn vriendin. Daar stortte hij emotioneel in. Hij was in paniek en viel flauw¨.

Wat leren wij hieruit? Hieruit leren wij in ieder geval hoe homofoob de voetbalwereld blijkbaar is, in het groot zoals we zien bij de aanvallen op de roze Feyenoordfans, en in het klein bij deze affaire.

Die jongen is 19. Verscheen hij voor de rechter als verdachte, bijvoorbeeld voor een geweldsmisdrijf, dan had de verslaggever hem ¨man¨ genoemd. Zeker weten. En geen jongen. Hij is vaak op het voetbalveld te vinden en nooit onder een steen. Hij weet ongetwijfeld wat er in de wereld te koop is.

Als jij zelf gaat logeren bij een ouwe vent en die ouwe vent zegt  ¨Kom lekker bij mij in bed leggen¨, dan weet je waar dat op uit draait. Als de gulle gastheer vervolgens handtastelijk wordt dan zeg je: ¨Houd jij je handen eens thuis, ouwe viezerik. Of ik geef je een kuis voor je kop.¨. Daarna neem je de pleitvaart. Zeker als je vervolgens naar je vriendin vertrekt. Dan wacht je niet tot de zaken zich verder ontwikkelen en het mannelijk lid in het geding komt.

Was het hier misschien nieuwsgierigheid, die verdampte nog net voordat die haar hoogtepunt bereikte? De dialoog zoals het Openbaar Ministerie die citeerde, komt wat ongeloofwaardig over om het maar zachtjes te zeggen. Treffend is het detail van de vlucht naar de vriendin en het flauw vallen van ontzetting. Dit mag toch wel als het summum van heteroschap worden beschouwd, die onmacht bij de herinnering aan het gebeuren in de sponde van de oude mentor. Zou die vriendin niet gevraagd hebben: ¨Hoe kom je daar terecht?¨. En ¨Als hij over dat geval van je wrijft, waarom laat je hem dan daarna zijn hand nog eens in je onderbroek steken?¨

Dit alles pleit de scheidsrechter niet vrij. Als kerel van 57 moet je wijzer wezen en niet proberen het aan te leggen met een negentienjarige adonis, ook al ben je allebei lazerus. Mede door de onderlinge gezagsverhouding is er geen sprake van gelijkheid en dat valt de scheids zeker te verwijten. Alsmede een overspannen beeld van de eigen aantrekkelijkheid. Heren in verval hebben dat vaker niet door, maar ook dat is geen excuus. De volgende keer op het veld zegt zo´n aspirant dan: ¨Je begrijpt zeker wel dat ik je nooit meer kan respecteren¨. En dan kan hij ook nog het bestuur erbij betrekken vooral als er sprake was van iets anders: dat de scheids op dit gebied een reputatie had terwijl iedereen weg keek maar daar is bij de rechter  niets van gebleken.

We hebben hier te maken met een tragikomedie waarin alle medespelers voor lul staan. Dat er een rechtszaak van kwam, is een teken van deze scherpslijperstijd waarin alles op de spits wordt gedreven. 

 Bld. Brygosschilder  480–470 voor Christus

Deel dit bericht met je vrienden!

Han van der Horst

Han van der Horst

Han van der Horst werkte van 1978 tot 2012 bij de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Hij was een aantal jaren boekbespreker bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Van der Horst is voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. Zijn boeken over geschiedenis zijn geschreven voor een breed publiek en worden uitgegeven door onder andere het Schiedamse Scriptum (bekend van Snoecks), Prometheus of Polak & Van Gennep. Hij was ook vaste radiocolumnist bij Radio Rijnmond (2011-2015). Sinds januari 2016 is hij radiocolumnist bij het radioprogramma De Late Avond.

Overzicht columns