zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Plaatsing Heijmans ONE Wonen Limurg. Bld. Gem Rotterdam
17
apr

Een eigenaardig model van inspraak

De Rotterdamse gemeentelijke diensten en wethouders hanteren tegenwoordig een eigenaardig inspraakmodel. Deze komt er in het kort hierop neer: ontwikkel een plan met de stakeholders naar keuze en leg het vlak voor het definitieve besluit aan de burgers voor. Zo wekken ambtenaren en politici de schijn op dat ze burgers écht wel hebben geraadpleegd.

Het zal dan ook lastig voor de beleidsmakers te accepteren zijn dat Rotterdammers niet per definitie een applausmachine vormen. Neem de bewoners van het Oude en Nieuwe Kamp in Hoek van Holland (gemeente Rotterdam) die acteur en gelegenheid 010 -sheriff John Buijsman* op een onlangs gehouden hoorzitting liet optreden. Hij maakte duidelijk dat hij en zijn medebewoners van de Hoekse recreatiekampen het niet pikken dat de boel verkocht zou worden aan internationale investeerders. De beleidsmakers beraden zich intussen op een ander verdienmodel nu het Oude en Nieuwe Kamp niet zonder meer verkocht kunnen worden.

In Tuindorp Vreewijk weten bewoners intussen al jarenlang hoe ze bijna  voor een voldongen feit kunnen komen te staan. Het leeuwendeel van de Vreewijkers moesten zich bij herhaling uitspreken tegen invoering van parkeergelden. De uitvoering daarvan laat op zich wachten; waarschijnlijk tot op het moment dat de Gebiedscommissie even niet op let. Deze heeft toch al niet meer dan een adviserende rol richting stadsbestuur.

 

Bewoners van de Dalenwijk in Tuindorp Vreewijk hebben nu te maken  met een voorbeeld van schijninspraak.  Zij kregen onlangs een brief van afzenders de gemeente Rotterdam en de woningcorporatie Havensteder. Deze blijken mooie plannen te hebben om de woningnood op te lossen. Zie www.rotterdam.nl/tijdelijkewoningen  voor meer informatie over dit soort woningbouw. 

Maar raadt eens wat? Projectmanager Fenna ter Haars van de gemeente Rotterdam, Havensteder en aannemer Heijmans hebben hun oog al langer laten vallen op een relatief klein stuk groen in de buurt naast de manege waar het woningtype Heijmans ONE 'met een luxe uitstraling' kan worden gebouwd.

De wijkraad werd eind maart om input gevraagd, maar deze kwam niet verder dan de bemerking dat dit stuk grond drassig is, dat parkeren van belang is en dat het veld een belangrijke ontmoetingsplaats voor hondenliefhebbers is. Althans, zo staat het in de brief aan de Dalenwijk bewoners.

De bovengenoemde afzenders ontdekten nog net op tijd dat er bewoners in de directe omgeving zijn die misschien een mening hebben over dit plan voor starters op de woningmarkt. Zij krijgen tot 25 april de gelegenheid hun vragen, aandachtspunten en ideeën aan te dragen. Dat kan per email naar tijdelijkewoningenSO@rotterdam.nl of men kan het via het algemene gemeentelijke telefoonnummer 14010 proberen.

Deze vorm van inspraak lijkt op "leg het al bijna uitgewerkte plan op het laatste moment aan bewoners voor". Bevalt de uitkomst niet? Probeer het dan middels een enquête en ga intussen door met de uitwerking van de plannen.  Gelukkig bestaan er ook in Tuindorp Vreewijk mondige bewoners die weigeren een applausmachine voor het stadsbestuur en aanverwante diensten te zijn.

*John Buijsman over het recreatieoord in Hoek van Holland

Deel dit bericht met je vrienden!