zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Kuzu en baardloze Ozturk negen jaar geleden nog broeders in de PvdA Foto L Draijer van Flickr pagina PvdA via CC
20
mei

Denk weg? Jammer.

De ‘eigenvolk eerst’ partij Denk heeft zichzelf door onderling gekissebis, misschien opgeheven. Dat lijkt heel goed nieuws, maar is het dat ook?

De Rotterdamse tak wordt geleid door een man, die niet de naam van zijn Turkse vader draagt, maar klaarblijkelijk wel diens ideeën volgt. Het gevolg was duidelijk, bij de verkiezingen haalde hij met zijn Nederlandse achternaam niet eens de kiesdeler. Het gaat in die kringen om afkomst en niet om politieke stellingname of vaardigheid.

Het ‘eigenvolk eerst’ idee, voor het eerst gebruikt door het toenmalige Vlaams Blok, wordt door de  Nederlanders deugmedia  gehekeld, ze vinden het zonder uitzondering ongepast.  Die media accepteert echter glimlachend en zonder kritiek dezelfde mentaliteit bij Nederlanders met een dubbel paspoort.

Als doorsnee Nederlanders het idee aanhangen zijn het extreme nationalisten, maar als mensen met twee paspoorten laten zien, dat hun andere paspoort belangrijker is dan hun Nederlandse, wordt verwezen naar het belang van de eigen cultuur. Nederlanders, die naar Canada en Australië zijn geëmigreerd zijn toch ook lid van een eigen vereniging wordt dan gezegd? Gevoeglijk wordt verzwegen, dat die allemaal Engels spreken en hun Nederlandse nationaliteit hebben ingeleverd, dus niet twee keer kunnen stemmen zoals b.v. de Turkse aanhangers van Denk c.q. Erdogan wel kunnen.

Sterker nog door deugpartijen als de PvdA is jarenlang heel bewust ingespeeld op het ‘eigen volk eerst’ idee door mensen met twee loyaliteiten op de kieslijst te plaatsen, zodat die via voorkeurstemmen het kiezersaantal kunnenvergroten.

Twee leden van de fractie Denk in de Tweede Kamer hebben zich ooit afgesplitst van de PvdA. En ook het nu bij de ruzie bemiddelende statenlid Metin Celik komt uit die partij. In mijn tweede periode als raadslid heeft een lid van Marokkaanse afkomst een zetel voor dezelfde club gehaald om in vier jaar tijd drie keer stamelend een verhaaltje te houden over het nut van Islamitisch onderwijs. Voor die partij is afkomst dus ook belangrijker dan politieke stellingname en vaardigheid.

Dat Denk uit elkaar lijkt te vallen toont aan dat de poging een etnisch geprofileerde partij op te richten heel moeilijk is. Tweede paspoorters met politieke ambitie zullen zich dus wel achter de oren krabben alvorens ze in zee te gaan met een partij als Denk. Binnen een grotere bestaande partij kunnen ze hun agenda beter verwezenlijken. Dat zullen ze nu ook inzien en gaan dus weer graag op de kieslijsten van deugpartijen als GL, PvdA en D66 staan om daarna  aan een campagne in eigen kring te beginnen.

In zo’n campagne worden beloftes gedaan, zoals het subsidiëren van mono-etnische clubs, oprichten van meer gebedshuizen en het propageren van islamitisch onderwijs. De grote problemen zoals onwil tot integratie en het steeds meer concessies doen aan een religie waarbinnen wordt opgeroepen tot extremistisch denken en handelen, zullen weer onder het tapijt geschoven worden om de allochtone zieltjes binnen de fracties niet te kwetsen. Ook maatregelen tegen de absolute onwil van veilige landen om hun criminele landgenoten, die hier bivakkeren als ‘asielzoeker’, terug te nemen, zullen worden tegengewerkt.

Nee, wat mij betreft mag Denk dus rustig doorgaan.

Deel dit bericht met je vrienden!

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen

Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) is een Nederlands politicus. Hij was lid van de partijen Leefbaar Rotterdam en de PVV, voor welke partij hij van 2011 tot 2015 in de Eerste Kamer zat. In 2017 stapte hij over naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.