woensdag 27 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Jopie Roijé, foto Joop van der Hor
30
mrt

Deel III: 'Een klein meisje in een grote oorlog' - Bekende dichters ondersteunen oorlogsverhaal van Jopie Roijé (86)

Vandaag & Morgen heeft de exclusieve primeur van het boek ‘Een klein meisje in een grote oorlog’ met verhalen van de nu 86 jarige mevrouw Jopie Roijé, opgetekend door de auteur/columnist en journalist Joop van der Hor. Het boek zal in april het levenslicht zien en bevat, naast de prachtige verhalen van Jopie uit haar kinderjaren tussen 1940 en 1945, ook veel bijzondere foto’s van het Rotterdam van toen en toepasselijke gedichten van o.a. Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Derek Otte, Dick Gebuijs, Joz Knoop en Jopie zelf. In RV&M verschijnt elke twee weken een preview.

 

Vandaag: Vriendschap met een NSB-meisje.

 

Jopie Roijé mocht dan niet het slimste meisje van de klas zijn, dom was ze zeker niet! De oren aan de zijkant van haar hoofd zaten er niet alleen voor het dragen van een brilletje, maar vooral om te luisteren. En dan vooral mee te luisteren als haar vader, moeder en tante Koba hun stemgeluid tot een zachte fluistertoon terugbrachten wanneer het ging over zaken die niet geschikt waren voor kleine meisjes als Jopie, over bijvoorbeeld het verzet, de NSB’ers en onderduikers. Op zulke momenten spitste Jopie haar oren zonder dat het haar ouders al te veel opviel. Kleine potjes hebben grote oren!

‘Ik had een nieuw vriendinnetje, Tilly Das. Ze zat niet bij mij in de klas, nee zelfs niet op school. Tilly was ook niet uit onze buurt. Ze woonde ver weg, helemaal in de Borghesiusstraat in Bergpolder. Om daar te komen moest ik over de Abraham Kuijperlaan lopen en voor een klein meisje zoals ik was dat een flink eind lopen. We hadden elkaar zomaar op straat ontmoet en werden dikke vriendinnen. We waren allebei nogal avontuurlijk aangelegd en een tikkeltje brutaal zelfs. Belletje trekken, gras door iemands brievenbus gooien, heel dicht langs het Noorderkanaal lopen, waar we allebei van onze ouders niet mochten komen. Eén keer ben ik bij haar thuis binnen geweest en dat vertelde ik enthousiast aan ma en die vertelde dat weer aan pa. Alles moest ik vertellen over haar en wat ik binnen in het huis van de familie Das had gezien. Maar ik wist niet veel. Een paar dagen later gebood mijn vader me om nooit, maar dan ook nooit meer Tilly te ontmoeten.

‘Waarom?’ zo vroeg ik aan mijn pa. ‘Omdat haar vader een NSB-er is, dus een vriendje van de Duitsers’. ‘Nou en, ik speel toch niet met haar vader?’ Zo liet ik mijn vader brutaal weten. ‘We doen alleen maar touwtje springen en bloemetjes plukken en zo.’

Tilly is nog een tijdlang mijn beste geheime vriendin geweest. Na de oorlog heb ik haar nooit meer gezien. Benieuwd hoe het haar is vergaan.’

 

OPROEP!

Tilly Das is de naam van het vriendinnetje van Jopie Roijé. Wie meer over haar hartsvriendinnetje uit die periode weet te vertellen of leest mevrouw Das dit verhaaltje misschien wel zelf, graag contact opnemen met Joop van der Hor door een bericht te sturen aan joopvanderhor@gmail.com Mevrouw Das zal nu ongeveer dezelfde leeftijd hebben als Jopie namelijk 86 jaar.

Deel dit bericht met je vrienden!

Joop van der Hor

Joop van der Hor
Joop van der Hor is een echte ‘Eilander’, geboren op 6 januari 1954 aan de Prins Hendrikkade 103 op het Noordereiland. Hij is getrouwd met Gina, samen hebben ze twee in het buitenland wonende zoons en een kleindochter van drie. Joop was werkzaam in de Rotterdamse haven, 28 jaar bij de politie als straatagent, rechercheur en persvoorlichter en tot voor kort als wijkcoördinator bij de gemeente Rotterdam. Hij is nog steeds actief als trouwambtenaar, ambassadeur van goede doelen, freelance journalist en schrijver van boeken zoals ‘Heijplaat in verzet’. Samen met oer-Rotterdammer Roel Pot is hij de ziel van de maandelijkse ‘Toksjoo op Zuid’. (De profielfoto van Joop is gemaakt door Sandy Struijs).