woensdag 27 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Bertrand Russell (1872-1970). filosoof en wiskundige, foto Wikipedia
23
mrt

De nieuwe God: Wiskunde

Op 22 maart j.l. verscheen er in het NRC het volgende artikel: Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken. Wetenschappers geven aan 'waarom zonder wiskundige modellen niet te begrijpen is wat je ziet.'

Dat is ook zo. Wiskunde is ons vlaggenschip in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat niet alleen om testen, testen, testen - maar net zo goed om rekenen, rekenen, rekenen. Het is Data en Modellen versus het coronavirus.

Nu geeft de wiskunde eigenlijk allang in de wetenschap de toon aan, maar pas bij de bestrijding van het coronavirus begint dit langzaam tot het collectieve bewustzijn door te dringen. "It's the math, dummy."

Werkelijk álles draait in laatste instantie om wiskunde. Ons DNA zit er vol mee. Zwarte gaten, quantumcomputers, ruimtereizen - maar ook de alledaagse logistiek: het is wiskunde, wiskunde, wiskunde.

En als we de wiskunde echt goed begrijpen, kraken we er op den duur zelfs de oerknal mee. Dat betekent niet het einde van God. Ons godsbeeld wordt alleen maar een beetje wiskundiger; wiskundige formules vormen de grootste concurrent van achterhaalde religieuze teksten. 

Maar eerst maar eens dit coronavirus in bedwang zien te krijgen met het verzamelen van data en het opzetten van modellen. Onze wetenschappers wacht een lange, calculerende lente. 

 

Deel dit bericht met je vrienden!