woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

02
okt

De Maakbare Stad


Ruim een week is nu de tijding bekend dat Rotterdam vanwege een uiterst ondoordacht plan op een strop van zo'n 200 miljoen euro afstevent. Het Rotterdamse stadsbestuur is door de eigen rekenkamer keihard op de vingers getikt. In 2006 al wisten een verzameling Rotterdamse stadhuiswijsneuzen (hoge ambtenaren, politieke bestuurders) onder het mooie motto ‘De maakbare stad’ een vergaand, nog nergens uitgeprobeerd plan op de rails te zetten waarbij overtollige stroom uit de haven gebruikt zou worden om tussen de driehonderdduizend en vijfhonderdduizend woningen van stroom te voorzien.


De gemeenteraad werd zeer zuinig op de hoogte gesteld. Nu lijkt het erop dat al zo'n 200 miljoen euro in het water is gegooid. In die gemeenteraad gingen de meeste partijen, van links tot rechts, gewoon akkoord.

In Rotterdam werd nog niet zo lang geleden met medelijden naar Amsterdam gekeken waar grote projecten zoals de Noord zuidlijn elk jaar vele tientallen miljoenen boven de begroting kwamen.

Ik ben benieuwd hoe nieuwe grote projecten in Rotterdam een beetje in de pas blijven. Bijvoorbeeld wanneer inderdaad een nieuwe Kuip gebouwd gaat worden. Hopelijk zijn dan in ieder geval de recente voorbeelden van overmoedig opereren terug verwezen naar de ‘kleine keitjes.’

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.