maandag 18 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Opengewerkte torpedo in een You Tube filmpje over de UDT (Undersea Defence Technology ) een beurs die in Rotterdam gehouden zou worden
24
dec

De 'Kotspee' van een Rotterdams raadsbesluit

De oorlog is zo iets monsterachtigs dat hij 
misschien bij dieren maar niet bij mensen past, 
zo onrechtvaardig dat hij gewoonlijk door
de grootste schurken het beste wordt gevoerd
Erasmus (1515)

 

Ruim 500 jaar geleden schreef Erasmus  'Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen '. Hij leverde daarin felle kritiek op het leiderschap in zijn tijd. Maar de wereld draaide gewoon door en de politieke dovemansoren bleven eeuwen lang te groot. Met de nodige verbazing las ik onlangs het bericht dat de Rotterdamse gemeenteraad tegen het weren van wapenbeurzen is. Terwijl ons nog grote crises te wachten staan, bleef de raad hangen in haar kleingeestige bubbel. Teleurstellend en een regelrechte afgang voor de Stad van Erasmus, een stad die zo graag pronkt met zijn befaamd icoon.

De VVD en PvdA keerden zich fel tegen een voorstel om wapenbeurzen uit de stad te weren. Volgens hen gaat het om legitieme handel, die bijdraagt aan vrede en veiligheid. Mevrouw Neelie Kroes zou waarschijnlijk  'wat een Kotspee' (gotspe) uitgeroepen hebben. Onze dappere raadsleden maakten zich er met een Jantje van Leiden van af door de verschrikkelijke gevolgen van het wapentuig te negeren.

De wapenlobby weet daar wel raad mee en wrijft zich vergenoegd in de handen.

Zonder een duidelijke visie op een duurzaam veilige samenleving stellen onze calimero’s vanuit hun verkokerd denken, commercie boven veiligheid. Maar veiligheid bouw je niet op door je te bewapenen, anderen uit te sluiten en te onderdrukken. Echte veiligheid creëer je door een sociaal rechtvaardige wereld op te bouwen voor iedereen. Als we even over de grenzen van ons welvarend leventje heen kijken, dan zien we het onrecht dat onze manier van leven en denken in de rest van de wereld veroorzaakt: armoede, oorlog, dood, vernieling, uitbuiting.

De werkelijkheid is helaas nog erger dan men zich kan voorstellen. Dat blijkt uit het beklemmende boek Understanding the War Industry van de Amerikaanse ex-militair Christian Sorensen. Politieke manipulatie, geweldsdreiging, vijandbeelden en het loon van de angst bedreigen belangrijke democratische waarden. In de vijftiger jaren wees president Eisenhower van de VS al op de bedreiging van de democratie door het militair-industrieel complex. Dat is volgens Sorensen nu uitgegroeid tot een  'militair-industrieel-parlementair-complex ', een conglomeraat van wapenfabrikanten, wapenhandelaars, geheime diensten, marketing- en pr-bureaus en massamedia. Dit wereldwijde netwerk van wapenindustrie en handel is vooral gebaat bij het in stand houden van vijandbeelden en terrorismedreiging.

De belangen van de wapenindustrie en handel zijn niet die van vrede en stabiliteit, maar die van winst en groei. De enorme hoeveelheden geld die de wereld uitgeeft aan het ontwikkelen en kopen van wapens gaan ten koste van zinvollere uitgaven voor gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding enzovoort. Wapenondernemingen verdienen goed geld aan dood en verwoesting.

Voor hen geen 'vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.'

Deel dit bericht met je vrienden!