woensdag 16 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Beschermheilige van Maastricht Maria Stella Maris Bld Sliema Maltacco
29
mei

De bloemist van Maria (8) Een uiterst schimmige figuur

(Vervolg van 'De Bloemist van Maria,' 7)  ''Maan, nu ga ik je een inzicht toe vertrouwen, dat ik tot nu toe aan niemand heb toevertrouwd, zo schokkend is die. Zelfs niet aan mijn Roos. Zeker niet aan mijn Roos moet ik zeggen. Want die heeft geen antenne voor dit soort zaken. Maar jij bent mijn beste vriend, de vriend van mijn jeugd. Als ik het jou al niet kan toevertrouwen wie dan wel?”

“Je maakt mij hoogst nieuwsgierig.”

“Ik persoonlijk vind Reves Maria als Vierde Persoon Gods een diepe gedachte. Maar, niet diep genoeg.”

“Hoezo niet diep genoeg, Chrétien? Dat Maria de vierde persoon Gods is dat kan niet anders dan ironisch bedoeld zijn. Die Reve, dat weet je toch, dat was een en al ironie”.

“Maan, voor mij is het helemaal geen ironie. Ik heb tijden lang werkelijk dag en nacht geworsteld met dat inzicht van die wonderlijke homoschrijver, dat Maria, de Vierde Persoon Gods is. Ik kwam al veel in de Kapel van Maria Sterre der Zee, zoals je weet. Omdat ik er wekelijks verse bloemen breng voor de witte bloemenzee aan haar voeten. Gratis. Ik wil er geen geld voor hebben. Want zij, Maria, is tenslotte de patrones van Limburg en bovendien als Maria Stella Maris, Maria Sterre der Zee, ook nog eens heel speciaal de patrones van Maastricht.
Maar nu ging ik er dagelijks naar toe, zelfs meermalen, elke lunchpauze en iedere avond na het sluiten van de winkel op z'n minst, om haar, de Heilige Maagd, te smeken mijn ziel te verlichten. Maan, ik heb er het ene rozenhoedje gebeden na de ander in haar Kapel. En dat als enige man. Ik viel op tussen al die murmelende oude vrouwtjes daar. En kaarsen opgestoken, legio kaarsen. En zij maar lieflijk glimlachen, Maria, Sterre der Zee. En zwijgen. En maar zwijgen. De stilte zelf.
'Bent u de vierde persoon Gods, Heilige Maagd? Verlicht mij,' zo bad ik  'verlicht uw nederige dienaar, uw getrouwe bloemist? Die uw wekelijks een nieuw boeket lelies en witte rozen schenkt. En desnoods ook witte camelia's en witte anemonen en margrieten als het moet. Gratis. Ik hoef er niks voor te hebben, dat weet u. Want ik heb u lief. In alle kuisheid natuurlijk. Want Liefde tot u kan niet ander dan verheven zijn.'
En toen kwam het over mij. Meer dan een inzicht, Maan, een Openbaring. Ik kan het niet anders noemen: Maria is DE EERSTE Persoon Gods.
Laat dat Medeverlosseres maar zitten. De Paus dient als dogma uit te roepen dat Maria de eerste persoon Gods is. Pas dan komt er een einde aan oorlogsgeweld op aarde. God de vader is dan de tweede persoon Gods en samen hebben zij een Zoon. 
Maan, eindelijk een sluitende verklaring voor het dogma van de Drievuldigheid, de Sancta Trinitas. Tot nu toe waren God de vader en God de Zoon, die steeds als menselijke figuren worden afgebeeld binnen de Sancta Trinitas, gelieerd aan een uiterst schimmige figuur God de Heilige Geest, afgebeeld als... duif. De Moedergodin domweg weggewerkt tot een luidkeels koerende vogel. Ja, het patriarchaat dat kan wat. Mijn Sancta Trinitas daarentegen is zo helder als glas. Moeder, vader, kind. Een levensteken.

Lees volgende zaterdag deel 9: Allemaal verbeelding

Deel dit bericht met je vrienden!

Manuel Kneepkens

Manuel Kneepkens

M.M.M. (Manuel) Kneepkens (Heerlen, 26 februari 1942) is een Nederlands dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog. 

Na het gymnasium op het Bernardinuscollege ging hij in Leiden rechten en criminologie studeren. In 1971 vertrok hij naar de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Daar was hij 23 jaar docent strafrecht en criminologie.

Overzicht columns