zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Hond in buggy. Foto Rinus Vuik
20
aug

Dames, deze apparaten horen te lopen!

Ik ben een dierenliefhebber, en voor mijn scheiding hadden mijn echtgenote en ik katten als huisdier waaraan wij altijd veel plezier beleefden. Het was dan ook met droefenis als we op een gegeven moment richting dierenarts moesten gaan om de desbetreffende kat te moeten laten inslapen. Geen misverstand dus over mijn gevoel met en voor huisdieren!

Ik ben van mening dat je, als je een huisdier bezit, het dier maximaal moet verzorgen. Ik heb het dan niet over alleen zorgen voor voldoende voedsel, maar vooral aandacht geven, medisch laten verzorgen indien nodig en ja dat kost geld en tijd. Beide zijn goed besteed, want een huisdier betaalt dit terug, zoek je op en wilt graag met je communiceren! Heel veel mensen komen hier niet aan toe, dus huisdieren moet je koesteren. Ze zijn onvoorwaardelijk trouw en stellen geen eisen, zijn vaak de enige huisgenoten en maken dat mensen zich minder eenzaam voelen.

Mij maakt het in feite niet uit en het gaat me ook niet aan waarom een vrouw er voor kiest om de zorg op zich te nemen voor één of meerdere huisdieren, in dit specifieke geval, hondjes.

Wat ik wel heel erg zorgelijk vind en bovendien bij mij ergernis opwekt is het onnodig voortbewegen ervan in een buggy, als dit niet noodzakelijk is.

Ik heb begrip als iemand, die slecht ter been is, op deze wijze de hond c.q. honden, uitlaat. Niets verkeerd mee! Het kan niet anders.Maar als jezelf geeveedee goed van lijf en leden bent, en vervolgens je honden in een buggy plaatst om ze ‘te rijden’ , dan kies je voor eigen gemak en wordt dus niet gedacht aan het feit dat honden het juist fijn vinden om te lopen.

Vanaf mijn balkon, in deze tijd een onvermijdelijke stek, een beperkte spiegel op het gebeuren op straat, zie ik regelmatig  twee vrouwen, met ieder een buggy met hondjes, in ferme pas voorbij gaan. Ik erger me dan dood!

Ja, er zal worden gestopt bij het eerstvolgende grasveld met bankjes en dan worden de hondjes even de tijd gegund om hun behoefte te doen om vervolgens weer plaats te moeten nemen in de buggy, die normaliter voor een baby is bestemd, maar die hebben deze vrouwen niet, hooguit kleinkinderen.

Ondertussen ‘beppen’ en ‘klessebessen’ de vrouwen met elkaar om vervolgens terug te keren naar huis.

Ook dan zie ik hetzelfde schouwspel aan mij voorbij trekken en heb de neiging om, vanaf mijn balkon te roepen: ‘Dames, deze apparaten behoren te lopen’, Ik doe het maar niet, heb geen zin in ruzie, onbegrip en geschreeuw en bepaal me tot deze column.

Ik denk dat de vrouwen (ik zie nu eenmaal uitsluitend dames die, op deze wijze met hun honden omgaan), niet beseffen waarmee ze bezig zijn, maar ik bestempel het als een vorm van ‘dierenmishandeling’.

Mijn advies: ’Maak van uw hond geen schildpad!’

 Foto R Vuik

Deel dit bericht met je vrienden!

Rinus Vuik

Rinus Vuik

Oer-Rotterdammer Rinus Vuik(1948) was de laatste 25 jaar van zijn maatschappelijke carrière werkzaam als specialist pleziervaartuigenverzekering. Na zijn vervroegd pensioen in 2010 ging hij als fotograaf aan de slag bij regionale weekkrant De Echo(Telegraaf) het latere Dichtbij. Vanaf 2011 is hij werkzaam voor Rotterdam Vandaag&Morgen als fotograaf en sinds kort tevens als collumnist.

Overzicht columns