zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

George Floyd Memorial bij de kruising Chicago Avenue en 38th Street
05
jun

Dadendrang

Er borrelen zomaar wat vragen bij me op. Is de schijnbaar plotselinge woede over racistisch politieoptreden in het Amerikaanse Minneapolis ingegeven door dadendrang? Dat zou zomaar kunnen in Corona-tijd. Je kunt tenslotte eindelijk iets doen; in dit geval tegen gewelddadig racistisch gedrag, terwijl protesteren tegen een onzichtbare virus een mens machteloos maakt. De vraag is of het juist nu opstaan tegen politiemacht en andere handhavers van wet- en regelgeving is ingegeven door post-lockdown dadendrang.

Zoveel is duidelijk: duizenden hebben zich kennelijk niets aangetrokken van de zogenoemde 1,5 meter afstandregel en andere Corona beschermende maatregelen om hun vrijheid van mening te uiten. Protesteren tegen vrouwenhaat, racisme en etnisch profileren en aanverwant onrecht is op zich sympathiek. De compassie met het ultieme lot van de Afro Amerikaanse George Floyd is te prijzen. Hij vond in Minneapolis de verstikkingsdood door politieoptreden tijdens zijn arrestatie. Een ‘Ver van de Europese grote steden bedshow’? Kennelijk niet. Een rechtvaardiging van plunderingen, diefstal uit winkels en geweld tegen (politie)handhavers? Kennelijk wel.

Het wachten is dus op diverse verklaringen van al dan niet geaccepteerd gedrag. “Leuke onderzoeksvragen”, zou een aardige hoogleraar van de Rotterdam School of Management gezegd hebben, als hij nog in leven zou zijn. We moeten het dus zonder zijn mogelijke antwoorden doen.

Ik stel de vragen over ‘dadendrang versus oprechte compassie’  toch maar, onder het motto ‘wie het weet, mag het zeggen’: Waarom is er nooit eerder zo krachtig geprotesteerd tegen racisme (anders dan door Kick Out Zwarte Piet achtige organisaties)? Is er sprake van geldingsdrang bij de demonstranten tegen racistisch politiegeweld?  Zijn de zogenoemde helden in de gezondheidzorg nu al weer gedegradeerd tot types die het mogen opknappen als de volgende Corona golf uitbreekt? Het gevaar daarvan is denkbaar als gevolg van de eigenrichting van de duizenden demonstranten in Amsterdam en Rotterdam, en anderen die de beschermende maatregelen aan hun laars lappen.

En tenslotte dit: waar komt de minachting van hulpverleners vandaan? Mag het in ieder geval een onsje minder gewelddadige dadendrang zijn? 

Deel dit bericht met je vrienden!