maandag 6 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Hormoon feedback loop in mens (vr) en plant Bld. afgeleid van Frédéric Bouché cco
17
okt

Ben er klaar mee!

Lieve lezers: ik wil het eens even met u hebben over de Overgang. Nu haken direct alle heren af, vermoed ik. So be it! Dan maar ons vrouwen onder elkaar!

Lieve dames in de overgang: zijn jullie er óók zo klaar mee? Weet niet of jullie veel klachten hebben, maar het lijkt wel alsof ondergetekende alle mogelijke klachten voor haar kiezen krijgt. In viervoud!

Opvliegers, slecht slapen, pijnlijke gewrichten, wisselende stemmingen en gá zo maar door.

Om te beginnen die opvliegers. Een vriendin van Zuid-Afrikaanse origine noemt dat Opfokkers. Nou, je raakt er behoorlijk van opgefokt! Heb tegenwoordig zó vaak moordneigingen dat ik er zelf bang van word. Kan om het minste of geringste compleet ontploffen als ik als een otter loop te zweten! Rooie kop, zweet druipend over mijn gezicht tot in mn décolleté, soms zelfs druipend op de toonbank! En nu hoor ik u zeggen:”Je bent toch drogist? Je verkoopt waarschijnlijk allerlei middelen om die klachten te verminderen? Slik je die zelf dan niet?”

Jawèl: heb alles al geprobeerd. En alles hielp. Even…Dus ben er nu maar mee gestopt.

Ik laat het nu enigszins gelaten maar over me heen komen.

Maar dames, stuiten jullie óók op zo’n hoop onbegrip? En niet alleen van de kant van de heren; ook van de kant van de vrouwen die zogenaamd ‘nergens last van hebben’. Kijk, die eerste groep kan ik me nog voorstellen, die tweede groep vertrouw ik voor geen meter! Je kunt mij niet wijsmaken dat de overgang geruisloos aan je voorbij gaat!

Door die ellendige hormonen verandert praktisch alles in en aan je lijf. Je gewicht neemt toe: als je alleen maar aan koolhydraten denkt vliegen die gelijk naar je buik, heupen en billen. Kon ik 20 jaar geleden ongestraft ’s avonds na 22:00 uur nog slaatjes, grote stukken worst, kaas, een schaal pinda’s  en een zak chips naar binnen werken, nu durf ik al dat spul geen eens in huis te hebben! Dat ligt gewoon op de loer om zichzelf aan je kwetsbare zones te plakken…

Nu nog even over die stemmingswisselingen. Voorbeeldje: lig je om 21:00 dubbel van de lach om een komisch moment in een tv-programma; een half uurtje later zit je als een idioot te snikken om een futiliteitje…Wat met de minste moeite opgelost kan worden, maar waar je door die ellendige hormonen niet doorheen kan zien.

En dan je haar…De meeste vrouwen worden gewoon egaal grijs: ondergetekende heeft tegenwoordig een witte streep over haar hoofd. Gelijk het stripfiguurtje Pepe le Pew. Nu ziet niemand dat, daar zorg ik wel voor! Maar waar ik niets aan doen kan zijn die krullen!

Nu weet ik dat er een hoop vrouwen zijn die zó met me ruilen willen. De afgelopen 8 maanden kreeg ondergetekende steeds meer krullen. Elke keer als ik mijn haar gewassen had, begon ik steeds meer op een Labradoodle te lijken. Niet meer doorheen te komen: zelfs niet met een hark! Ondanks alle speciale shampoo’s, conditioners, créme’s en lotions. Kostte me een vermogen, al die troep!

En weet u, dames, wat ik nu zo vreemd vind? Sinds ik dat ‘Ontplofte föhn-kapsel’ heb, word er verschrikkelijk naar me gekeken. Door de heren. En van alle leeftijden. Snap er geen klap van! Gisteren nog, op de pont: ik liet een piepjonge gozer vóórgaan de pont af. Toegegeven: het was een lekker ding om te zien! Maar de knul keek zó indringend mijn kant op, dat ik riep:”Hee, joh! Kon je oma wezen, ja!”.

Of hij het gehoord heeft boven het geluid van de 4 motoren van de pont: ik denk het niet. Maar misschien kon ie wel liplezen…

Feit is, dat hij heel gehoorzaam vóór me de pont af reed, maar wel telkens loerend in zijn achteruitkijkspiegel.

Tsja, lotgenoten: dat is nou één voordeel van het ouder worden. Er gebeuren soms ook nog onverwachte leuke dingen! Dus dames in de overgang: houd moed! Eens gáát het over, ook al denk je van niet!  

 

Relevante reacties kunnen onder het stuk geplaatst worden. Mail daartoe met naam afzender en woonplaats naar: contact@vandaagenmorgen.nl 

 

Deel dit bericht met je vrienden!