maandag 6 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Geschreven door: Kees Versteeg
26
jan

Aboutaleb naar Porto; er is niks veranderd sinds 2001

In 2001 waren Porto en Rotterdam samen Culturele Hoofdstad van Europa. Deze week reist burgemeester Ahmed Aboutaleb af naar Porto voor een conferentie over het stedelijk beleid van de Europese Commissie - het Cities Forum. Aboutaleb heeft zich in het verleden een fan getoond van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, die het boek schreef 'If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities'.

Ook afgelopen week: de première van de film 'New Neapolis' van Gyz La Rivière, over hoe 'second cities' zich ontwikkelen in Europa. De film gaat behalve over Rotterdam ook over soortgelijke havensteden als Liverpool, Marseille en Napels. Met wat meer budget had-ie daar makkelijk Hamburg, Barcelona, Antwerpen en ook Porto aan kunnen toevoegen.

Wat in 2001 voorzichtig begon, zou in 2020 een politiek vervolg moeten krijgen. De Europese hoofdsteden, symbolen van de nationale staten, zijn erg belemmerend voor de vooruitgang. Ze zijn als burchten waarin de paternalistische elite zich verschanst voor het volk. Second cities kunnen die burchten slopen als ze eendrachtig samenwerken. Dat zou de samenleving een hoop frisse lucht inblazen.

Natuurlijk kan niet alleen - zoals Gyz La Rivière het formuleert - een 'stedenbende' de EU besturen. Een overkoepelend orgaan hoort zich te bemoeien met de economie, klimaat, milieu,defensie en geo-politiek. Dat overkoepelend orgaan bestaat, het is de EU. Unies zijn in deze wereld de aangewezen opvolgers van nationale staten, maar alléén als die Unies bepaalde bevoegdheden overdragen aan steden en regio's. 

Omdat het laatste niet gebeurt, identificeert de gemiddelde Europese burger zich niet met de EU. De EU is voor de meeste Europeanen een orgaan dat veel te veel op afstand staat. Dat lijkt alleen te kunnen veranderen als de 'second cities' zoals Rotterdam en Porto de nationale hoofdsteden onder druk zetten, en hun eigen vertegenwoordigers eisen in het Europees parlement. Het is hoog tijd dat de EU veel directer en doorzichtiger wordt.

Wat Nederland betreft: waarom is Den Haag niet de hoofdstad van ons land? Dat is toch veel logischer dan Amsterdam? De invloed van Amsterdam is onevenredig groot. Het politieke invloedverschil tussen Amsterdam-Zuid en Rotterdam-Zuid doet elk weldenkend mens huiveren. De paternalistische en alles opsnoepende elite in Amsterdam trekt dit hele land uit het lood. En waarom worden de burgemeesters hier niet gekozen? En wordt het niet tijd dat een stad als Rotterdam, of regio's zoals Friesland en Groningen, hun eigen herkenbare EU-parlementslid kunnen kiezen? 

Helaas zijn deze doeleinden nauwelijk terug te vinden in bestaande politieke programma's. Wat mijns inziens de conclusie wettigt dat we sinds 2001 feitelijk niets zijn opgeschoten. 

Kennelijk moet er eerst een draak van een crisis uitbreken. If only small websites ruled the world. 

Deel dit bericht met je vrienden!