zondag 16 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

03
nov

Inpakken en versieren

Ben kort geleden inpakpapier en versieringen wezen uitzoeken voor onze nieuwe winkel. Dat was met recht een avondje uit. Heb me geweldig geamuseerd! Eerst al op de afdeling ’kerstversiering’.

De trend van dit jaar is; wit en wollig. Wit pluchen ijsbeer- en rendierkoppen op zo’n (nep-) trofeeplaatje, gigantische witte sneeuwvlokken, bérgen kunstsneeuwkleden, afijn, het leek wel of je op een soort van Disney-Noordpool liep!
Zie het al vóór me; hang ik hier in huis zo’n ‘trofee’ aan de muur; wedden dat Snoes de poes binnen no-time bovenop dat ding zit! Ik heb trouwens geen enkele ouderwetse kerstboom gezien. Zou dat nu ineens verschrikkelijk ‘uit’ wezen? Heb verzuimd dat te vragen…

Maar dit wordt een Kerstmis met bállen! Enórme ballen! Met een diameter van pakweg 15 tot 30 centimeter! Goud en rood met ‘Oosterse invloeden’ is trend nummer 2. Hélemaal mijn ding; ik omring me in huis met allerlei ‘Oosterse invloeden’, dus ik ben blijkbaar helemaal goed bezig. Pfoe, wát een opluchting! Even terzijde dat het hier het hele jaar door aan de muren en aan het plafond hangt…Dá’s dan weer not-done natuurlijk. Maar ach, ik ben altijd al een aparte geweest in vergelijking met de rest van de wereld, haha!


We hebben prachtige dingen uitgezocht, mijn zus en ik. Inderdaad van die grote rode ballen, een enorm ‘ornament’ in rood en goud (zo’n Turkse kerstbal die uitloopt in een punt), hele grote rode kerststerrentakken en het nodige ‘nepgroen’ om de boel wat échter te maken. De kitsch druipt er vanaf maar het is voor in de winkel, wat geeft het. Aan mij de eer om van dit hele gebeuren een enigszins acceptabele versiering te fabrieken. Heb er helemaal zin in!

Dan de afdeling Sinterklaas. Dit politiek zwaar beladen onderwerp werd hier uitgebreid tentoongespreid: nog nooit zoveel Zwarte Pieten bij elkaar gezien. En ja, ze waren állemaal zwart, hartstikke zwart. Roetzwart!
En ze waren allemaal hartstikke leuk; pietjes in schoorstenen, met allerlei muziekinstrumenten en (opmerkelijk) óp of mét grote circusballen. Dus ook Zwarte Piet heeft dit jaar ballen volgens de producent.
Zag er één die had waarschijnlijk iets te lang op de zak gezeten; die z’n bal was paars…

En dan die Ouwe Sint; hij zat met (dacht ik) een minirokje aan in z’n luie stoel. Enorme zwarte laarzen aan (ik zei nog: ,,Die draagt BATA-werkschoenen met stalen neuzen!”).
Ik kon de verleiding niet weerstaan om eventjes zijn beentjes in een ‘stoere’ houding over elkaar te leggen; die zit nu dus met één beentje dwars over het andere, met z’n jurkje opgetrokken tot z’n (heilige) kruis…

Nadat de winkelmanager weer enigszins was bijgekomen kreeg ik een uitnodiging om de toko daar eens te komen etaleren. Ik heb die uitnodiging maar niet aangenomen in verband met de openbare orde; ze waren waarschijnlijk acuut aangeklaagd wegens ‘onzedelijke tentoonstelling’ van etalagemateriaal…. Maar geláchen dat we hebben!

En dan de afdeling kadopapier. ,,Wat ik persoonlijk een hele mooie vind, is deze,” zei de manager, wijzend op een rol grijs(!) Sint-papier met witte tekst. Aangezien ik nu klant was, heb ik mijn ongezouten mening gegeven. ,,Regelrecht afgrijselijk! Hoe kún je zoiets verzinnen? Grijs Sinterklaaspapier? Nou, die ontwerper had waarschijnlijk iets teveel aan de peut gezeten toen ‘ie dit bedacht heeft!”
Hilariteit alom, manager snakkend naar adem over de toonbank….

Maar even serieus; wíe gaat er nu Sintkado’s in grijs papier verpakken? Dan heb je toch zeker een gaatje in je hoofd? Of moet dat politiek correct Sint-kadopapier voorstellen? Mán, zout toch op! Sintkado’s horen in vrolijke kleuren ingepakt te worden, niet in dit soort ‘rouwpapier’, kom op zeg! Derhalve maar twee vrolijk gekleurde rollen papier uitgezocht, dan maar níet hip!

Vervolgens kerstpapier. Werkelijk alle kleuren van de regenboog waren aanwezig. Edoch, ook dáár kwam mijn enigszins conservatieve aard naar boven…. Alle paarse, gele(!), zwart-met-goud papier wees ik resoluut af. Neen er kwam een rood/groene Schotse ruit en een rol goud papier, bedrukt met Roodborstjes op een Hulsttak! Kitsch als de neten. Maar leuk!
Nu zullen er geheid mensen zijn die dit betitelen als saai en oerouderwets. Ja, op dit gebied bén ik saai en ouderwets. Lekker púh!
Na even wat gesteggel over al dan niet ‘glimmend’ lint, kwamen we toch redelijk snel tot een unaniem besluit.

Toen zag ik nog een doosje met gouden klokjes, met échte klepeltjes. Ieder aan een gouden koordje. Zoiets maakt een cadeau helemaal áf! Zag het helemaal vóór me; een pakje onder de boom in dat prachtige Roodborstjespapier, rood glimmend lint erom én een gouden klokje, zacht tinkelend bij de geringste aanraking…. Daar ga je toch bij zitten jánken van ontroering! En tegen mijn vurig betoog vóór de klokjes kon de baas niet op; de klokjes werden stante pede ingepakt…

Ziezo, voor mij kan de decembermaand beginnen! Maar eerst nog ‘even’ verhuizen….

Deel dit bericht met je vrienden!