zondag 24 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Afb. Lydia Schouten courtesy 'walgenbach art & books'

Verschoven: Lydia Schouten, collages en tekeningen

12 februari 2021
Van vrijdag 12 februari 2021 tot en met maandag 22 maart 2021


YES, there will be singing in Dark Times

Lydia Schouten: "Toen ik werd uitgenodigd door Hans Walgenbach om bij hem te exposeren, werd ik meteen enthousiast. Dit kwam door de combinatie Kunst en Boeken in zijn galerie. Wie goed kijkt naar mijn werk door de jaren heen, kan zien dat mijn inspiratie vaak ligt bij het combineren van beeld en tekst.
Deze zomer heb ik doorgebracht in een coronarood aangegeven gebied in Frankrijk. Het isolement daar gaf inspiratie met als resultaat een groep van 40 nieuwe tekeningen en collages. Ieder werk staat op zichzelf maar voelt zich als een vis in het water tussen alle andere beeldcombinaties.

Ik ben beïnvloed door de literatuur van J.G. Ballard -- waarin leefomstandigheden voorkomen die meer op science fiction lijken --  en W.G. Sebald, waarin heden, verleden en fictie continu heen en weer switchen.
"A pond becomes a lake, a breeze becomes a storm, a handful of dust is a desert, a grain of sulphur in the blood is a volcanic inferno.
What manner of theatre is it, in which we are once playwright, actor, stage manager, scene painter and audience?"
W.G. Sebald, fragment uit The Rings of Saturn

Ik heb de Willem de Kooning Academie gedaan van 1971-1976 op de afdeling Autonome Kunst/Beeldhouwen. Het was een tijd waarin de visie overheerste dat alles al gedaan was in de schilderkunst, dus daar waagde ik me niet aan.
Ik onderzocht de mogelijkheden van performance en beeldhouwkunst.
Na mijn afstuderen deed ik vooral performances, waarin het tekenen soms al een rol speelde door met mijn lichaam ruimtelijke tekeningen te maken met meel en pigment of aarde. In de jaren tachtig maakte ik veel scripttekeningen, die als schetsen dienden voor een video.
Toen ik in 1992 autonome tekeningen begon te maken, was er een duidelijke relatie met de scripttekeningen. Ze bestaan uit losse elementen, waarin tekst en beeld worden gecombineerd, vaak bijeen gehouden door één centraal beeld. Het zijn verhalen, maar missen een logische of chronologische verbinding. Het blijven losse fragmenten, waar de kijker zijn of haar eigen verhaal kan maken."

 Afb. Lydia Schouten courtesy 'walgenbach art & books'

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

walgenbach art & books

Gouwstraat 15

+31 6 393 11 695

info@walgenbach.nl www.walgenbach.nl
Deel dit bericht met je vrienden!