zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Verhalenhuis Belvédère

Volkskeuken Gesprek. #2 MET ZORICA MAJIC EN ENES SRNDIC

22 augustus 2021
Van zondag 22 augustus 2021 tot en met zondag 22 augustus 2021
Van 17:00 uur tot en met 20:00 uur

In Verhalenhuis Belvédère is sinds 2010  ‘de Volkskeuken’ de plek waar Rotterdammers hun eten én hun persoonlijk (migratie)verhalen delen met publiek. Aan de lange (keuken)tafels van Belvédère ontmoet je altijd de ander.

Sinds de zomer van 2021 presenteren we een nieuwe variant: het Volkskeuken Gesprek.

Niet één maar twee hoofdrolspelers in de Volkskeuken waar zij gedurende de avond ieder hun persoonlijk verhaal vertellen én onder leiding van presentator Marciano Daans doorpraten over  (opgedrongen) identeiten, vooroordelen, minderheidservaringen, nieuwe en oude verhoudingen onder Rotterdammers en over kwesties rond ras en racisme in de stad van nu. Publiek wordt van harte uitgenodigd mee te eten en te praten.

Op zondag 22 augustus 2021 zijn als hoofdgast: Zorica Majic en Enes Šrndić.

Enes Šrndić is geboren in Bosnië en voormalig moskeebestuurder en beleidsmedewerker bij SPIOR. Zorica Majic (1949) is geboren Belgrado in Servië en kwam in 1971 naar Nederland. Zij is één van de pioniers van de emancipatie van migrantenvrouwen in Nederland. Haar moeder en oma zijn haar voorbeelden en motiveren haar om strijdbaar te zijn en blijven. Ze was lang beleidsmedewerker bij Stimulans en als bestuurder was ze actief bij SVOR stichting Vluchtelingen Organisaties Rotterdam, Kosmopolis Rotterdam en Cineac TV/Pietje Bell en SLOR.
Naast hun persoonlijke verhalen en drijfveren zal het programma ingaan op de betekenis van de Joegoslavische burgeroorlog en van 9/11 en de doorwerking ervan in Rotterdam anno 2021.

Duo-maaltijd uit de Volkskeukenstudio
Deelnemers kunnen bij dit gesprek proeven van een van de favoriete recepten van de beide hoofdgasten die worden klaargemaakt als een ‘duo-maaltijd’ door een gastkok in Belvédère’s Volkskeuken.

 

Wanneer: zondag 22 augustus
Tijd: 17 – 20 uur (live in het Verhalenhuis)
Deelname:
15 euro p.p. inclusief een duo-maaltijd;

Reserveren:
Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.

 

Globaal programma:

17.00 uur ontvangst & welkom & toelichting programma

17.05 uur column door Herman Meijer

17.10 uur 1e proeverij

17.30 uur verhaal #1: Zorica Majic

17.40 uur verhaal #2: Enes Srndic

17.50 uur 2e proeverij

18.15 uur Verdieping – gesprek onder leiding van Marciano Daans

19.15 uur koffie/thee & dessert

19.30 uur afsluiting en napraten

 

Over de Volkskeuken Gesprekken
Samen met RADAR, het Rotterdamse antidiscriminatiebureau presenteert Verhalenhuis Belvédère een nieuwe programmareeks ‘de Volkskeuken Gesprekken’ met telkens twee Rotterdammers in de hoofdrol. Gedurende een diner worden aan de keukentafel persoonlijke (migratie)verhalen, discriminatie- en inclusie ervaringen gedeeld. De presentatie is in handen van Marciano Daans. De gesprekken worden telkens voorafgegaan door een column van auteur Herman Meijer en na afloop wordt de reeks afgesloten met een publicatie en een live bijeenkomst (indien mogelijk, vanwege covid).

Marciano Daans is moderator, bestuurskundige & presentator, o.a. betrokken bij de oprichting van Radio Brasa. Herman Meijer was vanaf de start in 2012 tot 2021 voorzitter van het bestuur van stichting Verhalenhuis Belvédère. Hij is politicus en was eerder wethouder in Rotterdam van 1990 tot 2002, in zijn portefeuille zat onder meer Stads- en Sociale Vernieuwing. Regelmatig publiceert hij artikelen op zijn website www.levedegrotestad.nl. Met een programmareeks en een publicatie markeren we onze verbinding en zijn betekenis voor Verhalenhuis Belvédère.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Verhalenhuis Belvédère

Rechthuislaan 1

010 720 09 97

myriam@verhalenhuisbelvedere.nl www.verhalenhuisbelvedere.nl
Deel dit bericht met je vrienden!