dinsdag 20 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

171 Pastel Koes Staassen

'Trust in me' van Koes Staassen

09 oktober 2020
Van vrijdag 09 oktober 2020 tot en met zaterdag 07 november 2020
Van 16:00 uur tot en met 19:00 uur

Koes Staassen  Works on paper
11-10-2020 - 07-11-2020
Opening: Sunday 11 October between 16:00 - 19:00
Rotterdam, both rooms

Trust in me, just in me
Shut your eyes and trust in me
 
Bovenstaande woorden komen uit het Junglebook-nummer ‘Trust in Me’, in 1987 gecoverd door post-punk band Siouxsie and the Banshees. In contrast met de originele Disney uitvoering is Siouxsie’s versie verleidelijker en gevaarlijker; ze fluistert ons sensueel toe, bezweert onze schroom en tracht ons te hypnotiseren. Ze verleidt ons tot overgave, om zo vervoering te vinden in een dromerige staat van zijn.
Koes Staassen neemt deze woorden als uitgangspunt voor zijn derde solo presentatie in de galerie: ‘trust in me’ refereert aan zijn artistieke proces; de uitnodiging aan vrienden om als model deel te nemen aan een vertrouwelijke sessie die uiteindelijk tot een tekening leidt.
 
De tentoonstelling bestaat uit verschillende benaderingen tot deze model-sessies en de lichamen die daarin figureren. In de voorste ruimte van de galerie maakt de precisie van eerdere tekeningen plaats voor levensgrote kleurpotloodtekeningen waarbij fermere gebaren centraal staan.
Staassen zoomt uit en laat daardoor meer zien van de situatie tijdens de sessie; in twee tekeningen zien we de kunstenaar als geest-achtige verschijning zijn modellen positioneren. De omgeving blijft ambigu; door niet te definiëren waar en wanneer de geheimzinnige scenes plaatsvinden, kan de toeschouwer zich de voorstelling meer toe-eigenen en zijn fantasie de vrije loop laten.
 
In de achterste ruimte van de galerie vinden we onder andere een verzameling kleinere tekeningen. Een aantal van deze tekeningen is in maart en april gemaakt tijdens de lockdown.
We zien een andere benadering tot het lichaam; Staassen werkte tijdens deze periode van isolatie namelijk uitsluitend naar aanleiding van videomateriaal opgenomen door één van zijn modellen. De beperking het lichaam alleen virtueel te kunnen zien heeft tot gevolg dat hij zijn model op papier transformeert tot sierlijke krullen en bogen in een poging het fysiek tastbaar te maken. Bij nadere inspectie zien we hoe het lichaam oplost in aandachtig maar venijnig lijnwerk; als een liefdevolle bondage waarbij het lichaam als object door snoeren op z’n plek gehouden wordt.
 
Voor het eerst laat Staassen ook fotoprints zien. Deze met krassen en inkten bewerkte foto’s laten een explicietere, meer gewelddadiger kant van verlangen zien. Het lichaam is hier niet opgebouwd uit zachte potloodstreken, het verschijnt niet in een uitgebalanceerde voorstelling maar moet zich staande houden te midden van de onstuimige toevoegingen die hij over het oppervlak van de foto plaatst.
 
Vertrouwend op de potentie en de kracht van het verlangen slaat Staassen met ‘trust in me’ nieuwe wegen in; expressiever, driftiger en fantastischer. Wild ingesnoerd, maar tegelijkertijd meer losgelaten.

 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Cokkie Snoei Galerie

Mauritsweg 55

+31104129274

info@cokkiesnoei.com https://www.cokkiesnoei.com/
Deel dit bericht met je vrienden!