zondag 24 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto (inzet) Cas Orthuys courtesy Theater Rotterdam

Track: In Suriname Theater Rotterdam Raoul de Jong & Sanneke van Hassel

24 november 2020
Van dinsdag 24 november 2020 tot en met woensdag 25 november 2020
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Op 24 en 25 november duikt Theater Rotterdam, ter ere van 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid, de geschiedenis in met de leesvoorstelling In Suriname, een zoektocht naar Surinaamse schrijvers en andere helden. De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Jaguarman’ van Raoul de Jong. Puttend uit bekende en onbekende boeken en verhalen neemt de leesvoorstelling In Suriname je mee langs vele stemmen, van Anton de Kom tot revolutionaire dichters. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de a capella zang- en percussie groep Black Harmony.

Schrijver Raoul de Jong ontmoette op zijn 28e zijn Surinaamse vader. Hierdoor wordt zijn nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van Suriname gewekt. Wie zijn de schrijvers, de voorbeelden, de helden? Wat kan ik leren van mijn vaders vaderland? Hij spreekt met bijzondere Surinamers, struint tweedehands boekwinkels af en gaat op onderzoek uit. In november van dit jaar verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij het boek ‘Jaguarman’, dat het resultaat is van deze zoektocht. De Jong bewerkte het boek samen met schrijfster Sanneke van Hassel tot de leesvoorstelling In Suriname.

Over Jaguarman
Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Zijn krachten werden doorgegeven van vader op zoon. Raouls vader wil niets met deze krachten te maken hebben. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul zelf op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van Suriname blijkt vol met mensen die lijken op Raoul en zijn vader, die hun stem gebruikten om te vertellen hoe Raouls Surinaamse voorouders de slavernij trotseerden. Stemmen die tot nu toe vaak werden doodgezwegen en vergeten. Waarom was dat? En welke wijsheid ging zo verloren? In Jaguarman schrijft Raoul tien brieven aan zijn onbekende voorvader, waarin hij hem vertelt over wat hij door zijn zoektocht naar de jaguar heeft begrepen over de geschiedenis van Suriname en wat elk mens van die geschiedenis zou kunnen leren.

In Suriname is een prismatische, liefdevolle lofzang op een getroebleerde gezamenlijke geschiedenis, gebracht door hier te vaak vergeten stemmen.  **** de Volkskrant

Speciaal voor de viering van de 45 jaar Surinaamse Onafhankelijkheid, is de leesvoorstelling In Suriname opnieuw te zien in Theater Rotterdam. De twee reeds geprogrammeerde voorstellingen zijn uitverkocht. Omdat Theater Rotterdam deze bijzondere productie aan een zo groot mogelijk publiek wil tonen, is er een derde voorstelling bijgeboekt en wordt er een livestream beschikbaar gesteld.

 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Theater Rotterdam

William Boothlaan 8 en/of Schouwburgplein 25

010 – 40 46 888

info@theaterRotterdam.nl https://www.theaterrotterdam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!