zaterdag 22 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdamse antiracisme en antifascisme manifestatie

21 maart 2021
Van zondag 21 maart 2021 tot en met zondag 21 maart 2021
Van 13:00 uur tot en met 15:00 uur

Op zondag 21 maart om 13.00 vindt de Rotterdamse antiracisme en antifascisme demonstratie plaats op de Binnenrotte. De manifestatie wordt georganiseerd door het 21 maart comité Rotterdam.
 
Op 21 maart 1960 opende de politie het vuur op anti-apartheidsdemonstranten in Sharpeville en richtte een bloedbad aan. Sinds 1966 heeft de VN 21 maart uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Racisme en zijn er wereldwijd demonstraties tegen racisme.
 
De afgelopen 12 maanden waren voor Nederland en Rotterdam in het bijzonder historisch. We hebben een Black Lives Matter beweging die duizenden Rotterdammers bij elkaar bracht om een statement te maken tegen racistisch politiegeweld. De strijd tegen institutioneel racisme leeft!

Maar naast deze en vele andere krachtige momenten is Rotterdam ook de gemeente met de meeste gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal waarbij institutioneel racisme door de staat is blootgelegd. Daarnaast is de Rotterdamse politiekorps in Delfshaven recentelijk in opspraak geraakt door racistische uitspraken in een gezamenlijke appgroep. Dit soort incidenten en schandalen maken dat we nog steeds de straat op moeten ook deze 21 maart.

Het 21 maart comité Rotterdam is dit jaar opgericht en is naar eigen zeggen 'een samenwerkingsverband van verschillende organisaties en individuen die geworteld zijn in de stad'.

 

Deel dit bericht met je vrienden!