dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Matjaž_Krivic-INSTITUTE Desert Gold uit Lithium Road_(2016 - 2019) Courtesy Nieuwe Instituut

Opening tentoonstelling Lithium

19 september 2020
Van zaterdag 19 september 2020 tot en met zaterdag 19 september 2020
Van 12:00 uur tot en met 17:00 uur

Het Nieuwe Instituut opent op zaterdag 19 september 2020 de tentoonstelling Lithium,

Lithium is in Het Nieuwe Instituut te zien van 20.09.2020-11.04.2021.

Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?  

Lithium vervult al sinds het in 1817 ontdekt werd een cruciale rol in de energievoorziening van de planeet. In de loop van de negentiende eeuw werden er rond de mineraalrijke waterbronnen waarin lithium werd aangetroffen allerlei beroemde kuuroorden zoals Lithia Springs, Carlsbad en Baden-Baden ingericht, omdat er geneeskrachtige eigenschappen aan de stof werden toegeschreven. Lithium wordt al eeuwenlang ingezet bij de behandeling van verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Bovendien helpt het als voeding voor laptops, elektrische auto’s en netwerken voor hernieuwbare energie de huidige kapitalistische economie in stand te houden.

Mensen zijn onophoudelijk op zoek naar een middel tegen het tekort aan eigen energie, maar maken zo dat vraagstuk en op planetair niveau alleen maar erger. De toenemende afhankelijkheid van lithium is onmogelijk los te zien van de uitputting van mensenlichamen en ecosystemen en is daarmee onlosmakelijk verbonden met de sociaal-politieke en ecologische crises van dit moment.

De tentoonstelling Lithium is ingericht als een mineraal kuuroord, een luxe spa. Bezoekers worden er bij binnenkomst uitgenodigd om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan bepaalde lichamen tegenwoordig worden blootgesteld. Waar ze in veel andere ruimtes geneigd zouden zijn op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde stopcontact om hun telefoon mee op te laden, worden ze hier gestimuleerd om door middel van een reeks lithiumtherapieën, stoombaden en andere behandelingen zichzelf op te laden. Tegelijkertijd wordt inzichtelijk gemaakt hoe destructief technologische, industriële en medische toepassingen van lithium ook kunnen zijn. Er is onder meer aandacht voor de ecologische verwoesting, ontheemding van de Atacameño- en Likan-antay-volkeren en de sociale controle door massamedicatie die daarmee gepaard gaan.

Dit soort thema’s worden verbeeld via installaties en aan de hand van een selectie commerciële producten en historisch materiaal. Er zijn perspectieven en interpretaties van researchers, kunstenaars en ontwerpers te zien, met bijdragen van onder andere David Habets, Cameron Hu, Stefan Schäfer; Juan Arturo García; Nicolás Jaar; Maarten Meij; Godofredo Enes Pereira / Lithium Triangle Studio en Alice Wong. Het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling is van Katrin Bombe en de grafische identiteit van het project is ontwikkeld door Austin Redman. 

Naast de locatiegebonden tentoonstellingsbelevenis in het gebouw in Rotterdam is er een on- en offline programma van publieke events en workshops. Het webmagazine bij Lithium op de website van het instituut biedt aanvullende achtergronden bij het achterliggende onderzoek, de verschillende kunstenaarsbijdragen en de gepresenteerde objecten en er zijn schrijfopdrachten verstrekt voor verdiepende essays.

Lithium bouwt voort op het doorlopende onderzoek van Het Nieuwe Instituut naar materialen en het project Burn-Out. Op die manier is het de bedoeling dat het project leidt tot een gesprek over fundamentele vragen over de verhouding tussen burn-out, productiviteit, mensenlichamen en de planeet. Want hoeveel vaker kunnen onze batterijen nu eigenlijk nog worden opgeladen?

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

+31 104 401 200

Deel dit bericht met je vrienden!