woensdag 1 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

GEANNULEERD - Nederlands Blazers Ensemble speelt The Unknown Chaplin in Theater Rotterdam

22 maart 2020
Van 16:30 uur t/m 19:00 uur

Een ode aan Chaplin’s kunstenaarschap, met nieuw gecomponeerde muziek

Compositie: Philip Glass, Oene van Geel, Micha Hamel, Reza Namavar, Julian Schneemann
Film: Charlie Chaplin

Na de succesvolle tournee in november vorig jaar gaat het Nederlands Blazers Ensemble opnieuw touren met The Unknown ChaplinZondag 22 maart speelt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) The Unknown Chaplin in Theater Rotterdam
www.nbe.nl/programma/the-unknown-chaplin/

Zes hilarische, kolderieke en melancholische stomme films van het grote universele genie Charlie Chaplin. Het NBE heeft vier componisten - Oene van GeelMicha HamelReza Namavar en Julian Schneemann - gevraagd nieuwe muziek te componeren die naadloos deze films begeleiden en ondersteunen. Authentieke en hedendaagse invulling van belangrijk erfgoed uit de filmgeschiedenis, een ode aan Chaplin's kunstenaarschap.

De vier componisten zijn gekozen om hun verschillende kwaliteiten. Ze denken eclectisch, elk op hun eigen originele wijze. Oene van Geel heeft roots in de jazz, Reza Nemavar zowel in Bach als in de revolutionaire avant-garde. Micha Hamel is, misschien wel het meest van de vier, de echte filmcomponist. Julian Schneemann heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en laat zich inspireren door muziek van over de hele wereld. Naast de slapstick en de lol heeft het programma ook een ernstige laag, zoals bij Chaplin ook altijd aanwezig.
Als contrast met de nieuw gecomponeerde soundtracks speelt het NBE het meest contemplatieve werk dat Philip Glass schreef voor de film: Mishima, a Life in Four Chapters.

Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het NBE:
“Ik droom al heel lang over een project met films van Charlie Chaplin. Er zijn natuurlijk meer grootheden in die wereld, zoals die waanzinnige Buster Keaton, maar Chaplin is in mijn ogen het universeel genie. Het gaat bij hem nooit alleen om de humor. Er zit altijd iets achter. Hij is de Johan Cruijff van de stomme film. We hebben overigens heel bewust niet voor klassiekers als The Great Dictator of Modern Times gekozen. We laten de minder bekende Chaplin van vóór 1918 zien. Het zijn echt heel grappige en aangrijpende films, die weinig mensen zullen kennen.”

Over het Nederlands Blazers Ensemble:
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Deel dit bericht met je vrienden!