zaterdag 19 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Museum Rotterdam: Leeuwen op de Coolsingel - Ongelofelijke verhalen uit de oorlog

22 augustus 2020
Van zaterdag 22 augustus 2020 tot en met zondag 25 oktober 2020
Van 10:00 uur tot en met 17:00 uur

Vanaf de aanval op Rotterdam op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding vijf jaar later is de stad het decor geweest van ontelbare verhalen. De sterkste verhalen hebben zelfs de proporties van echte stadsmythes aangenomen.

Achteraf hebben historici zoveel mogelijk getracht de waarheid te achterhalen. Maar hoezeer het feitenmateriaal ook overtuigend mag lijken, het zijn juist de mythische verhalen die het best beklijfden. Omdat ze emotioneel zijn, persoonlijk en waarachtig. “Ik heb die leeuwen toch zeker zelf gezien op de Coolsingel en die Duitsers kwamen echt uit die Rijnaken!” Vanaf 4 april opent Museum Rotterdam samen met CBK (Centrum Beeldende Kunst) Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam de deuren van Leeuwen op de Coolsingel, een tentoonstelling waarin de meest ongelofelijke verhalen uit de oorlog tot leven komen.

In de meeste verhalen begint de oorlog met het geronk van vliegtuigmotoren in het holst van de nacht. Parachutisten en luchtlandingstroepen komen op 10 mei 1940 letterlijk uit de lucht vallen. 75 jaar na de bevrijding zijn dit soort verhalen rond de oorlog in Rotterdam nog springlevend. Geen wonder want de traumatische oorlogsjaren vormen een gerafelde breuklijn in de stadsgeschiedenis. In de tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel sta je letterlijk tussen de geblakerde resten van de oude, verwoeste stad. Daaromheen hebben vijf kunstenaars muurschilderingen (van ieder 20m2) gemaakt van ongelofelijke Rotterdamse oorlogsverhalen. Historische foto’s, films en objecten laten daarbij de oorsprong zien van deze verhalen. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend, ontnuchterend en verrassend beeld van een onvoorstelbare oorlogstijd.

"Van de vijfde colonne, tot mariniers als ‘zwarte duivels,’ en rode lichtkogels, tot Operatie Manna en de ‘papieren stad’ van bouwmeester Witteveen, Leeuwen op de Coolsingel vertelt echt de meest ongelofelijke verhalen uit de oorlogsperiode", aldus Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam.


Leeuwen op de Coolsingel is vanaf ergens in april of later t/m 25 oktober te zien bij Museum Rotterdam in het Timmerhuis.

Deel dit bericht met je vrienden!