dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Zaaloverzicht Museum De Pont Tilburg Foto Peter Cox

Melvin Moti in De Pont

19 september 2020
Van zaterdag 19 september 2020 tot en met zondag 10 januari 2021
Van 12:00 uur tot en met 17:00 uur

De Pont vertoont dit najaar Dreamlife (2020), de eerste grote filmproductie van de Nederlandse kunstenaar Melvin Moti. De film ging in januari van dit jaar in première op het Nederlands filmfestival in Rotterdam, maar wordt nu voor het eerst vertoond in museale setting in relatie tot een selectie uit Moti’s oeuvre. Naast Dreamlife zijn enkele vroege films te zien, foto’s – onder meer van de slapende surrealist Robert Desnos die in de droom een sleutel zag naar het onderbewuste – en kunstenaarsboeken. De tentoonstelling maakt duidelijk hoe verschillende ideeën die in de film naar voren komen, al in diverse vormen in Moti’s oeuvre verankerd zijn.

Moti is vooral bekend van korte, vaak abstracte en verstilde films, waarin hij wetenschappelijke en bovennatuurlijke fenomenen verbindt met historische verhalen en ideeën over kunst: gelaagde vertellingen waarmee hij vat probeert te krijgen op immateriële zaken als tijd en ruimte om onze waarneming in een breder perspectief te plaatsen. Die fascinaties komen ook terug in Dreamlife.

Still uit Dreamlife  Courtesy  De Pont 

Moti baseerde Dreamlife op het waargebeurde verhaal van de Franse wetenschapper Michel Siffre, die zich in 1972 zes maanden terugtrok in een onderaardse grot. Afgesloten van de buitenwereld, verstoken van tijd en van het licht dat dag en nacht van elkaar scheidt, deed Siffre onderzoek naar het menselijke bioritme.  (zie ook ons artikel op 19 juli 2020) 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

De Pont

Wilhelminapark 1

013 - 543 8300

info@depont.nl https://depont.nl/te-zien
Deel dit bericht met je vrienden!