zaterdag 22 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Maand van de 'ondergrond'

01 november 2021
Van maandag 01 november 2021 tot en met dinsdag 30 november 2021
Van 12:00 uur tot en met 17:00 uur

Elfde editie Maand van de Ondergrond

Ieder jaar in november nemen we, samen met u, een kijkje onder de grond tijdens de Maand van de Ondergrond. In deze 11e editie nemen we u mee in online lezingen van onze specialisten, digitale rondleidingen op bijzondere plekken en nog veel meer.

Programma

2 november (live): première 'Rotterdam van Onderen 3' in Cinerama Filmtheater

Digitale rondleidingen - iedere dinsdag in november

Online lezingen - iedere donderdag in november

30 november (live en digitaal): bibliotheekcollege 'beheer is het nieuwe ontwerpen'

Het hele jaar door te bezichtigen

Nog niet genoeg ?

Illsutratie van Molli de mol, met een groen-wit gestreept truitje aan en een schepje in een hoopje modder.

Lees meer over de rol van bodemdaling en grondwater bij klimaatverandering in de aanpak van het Rotterdams Weerwoord.

De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal.

In het e-book De ondergrond van Rotterdam maakt u interactief kennis met de ondergrondse wereld van Rotterdam. Bekijk bijvoorbeeld een 3D-model van een hoofdgemaal of kom te weten wat er onder de Museumparkgarage te zien is. Het e-book is nu uitgebreid met een hoofdstuk Ontplofbare Oorlogsresten.

Bekijk het filmpje van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven van Waterschap Hollandse Delta, die al meer dan dertig jaar op volle toeren draait. Elke Rotterdammer spoelt dagelijks zo’n 120 liter vervuild water weg. Dat gebeurt bij het douchen, het toiletbezoek, koken, afwassen, enzovoort. Dit vervuilde water mag niet direct worden geloosd op het oppervlaktewater (singels en rivieren) omdat dit schadelijk is voor milieu, mens en dier. Daarom gaat het afvalwater eerst via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het schoongemaakt en vervolgens op de rivier De Nieuwe Maas of de Nieuwe Waterweg geloosd. In Rotterdam-Zuid gebeurt dit op een unieke locatie. Zuiveringsinstallatie Dokhaven van waterschap Hollandse Delta zuivert daar al sinds 1987 het afvalwater van zo’n half miljoen Rotterdammers en bedrijven. Het is de enige ondergrondse rioolwaterzuivering in Nederland. Op het 'dak' van Dokhaven bevindt zich een klein parkje waar mensen hun hond uitlaten en vaak geen idee hebben wat zich onder hun voeten afspeelt. Benieuwd hoe het zuiveren van afvalwater in zijn werk gaat? 

Meer informatie

Wilt u informatie opvragen over de digitale lezingen of de virtuele rondleidingen, mail dan naar maandvandeondergrond@rotterdam.nl.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Gemeente Rotterdam

(Stadhuis) Coolsingel 40)

https://www.rotterdam.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!