woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Lilith x Arminius-talk: Over moslims, beeldvorming in de media

29 oktober 2020
Van donderdag 29 oktober 2020 tot en met donderdag 29 oktober 2020
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Beeldvorming van moslims in de media

Het is niets nieuws: moslims en de islam worden zeker al twintig jaar veelvuldig in de media besproken. Sinds de aanslag op de Twin Towers op 9/11 en de opkomst van terreurgroepen als ISIS is het ‘islamdebat’ niet uit het publieke domein te denken. Hier in Nederland hebben de moord op Theo Van Gogh, de Hofstadgroep en de aanwezigheid van rechts-radicale politieke leiders als Geert Wilders en Thierry Baudet ook invloed gehad op de beeldvorming van gewone moslims. Maar wat is na al die decennia de daadwerkelijke impact van nieuws en negatieve framing op oudere en nieuwe generaties? En hoe kan de cirkel eindelijk doorbroken worden?

In deze Lilith x Arminius-talk gaan we hierover in gesprek. We onderzoeken de rol die media spelen bij de stereotypering van moslims. Zo blijkt uit het onderzoek ‘stereotyperende microportretten van moslims in het (politieke) nieuws’ dat moslims het meest worden omschreven als ‘radicaal’, ‘extremistisch’ en ‘terroristisch’. En tevens in verband worden gebracht met termen als ‘beledigen’, ‘bekeren’ en ‘verkrachten’. Terwijl witte Nederlanders vooral met woorden als ‘winnen’, ‘scoren’ en ‘verbeteren’ omschreven worden.

Onder leiding van Lilith co-founder Hasna El Maroudi gaan we in gesprek met deskundigen en critici zoals historicus Tayfun Balcik, fotograaf Cigdem Yuksel en columnist/muzikant Massih Hutak. We onderzoeken de framing van moslims, wat die doet met individuen en de samenleving en wat mogelijke oplossingen zijn. Lees meer.

do 29 oktober 2020 | 20:00

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Arminius

Museumpark

www.arminius.nl
Deel dit bericht met je vrienden!