zondag 24 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Depot Boijmans Van Beuningen Foto Ossip van Duivenbode

Koning Willem Alexander opent Depot Boijmans Van Beuningen

05 november 2021
Van vrijdag 05 november 2021 tot en met vrijdag 05 november 2021
Van 13:00 uur tot en met 13:30 uur

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 5 november Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. 

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is momenteel gesloten vanwege een grootschalige renovatie en vernieuwing en opent naar verwachting in 2028. Ook de kunstdepots in de museumkelders waren niet meer van deze tijd; onveilig, overvol en gedateerd. De kunst werd daarom voor de sluiting in 2019 al opgeslagen in vijf externe depots. Het bleek geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken opnieuw te bewaren onder het museum. De enige oplossing was een extern depot. In Depot Boijmans Van Beuningen worden de kunstwerken opgeslagen voor het oog van de bezoeker die een blik krijgt achter de schermen van de museumwereld en ervaart wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een waardevolle kunstcollectie. Musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van hun collecties. De overige ruim negentig procent ligt opgeborgen. Rotterdam breekt met deze traditie van verbergen en maakt de gehele kunstcollectie transparant voor het publiek onder één dak. 

Duurzaam gebouw

Het spiegelende depot in het Museumpark is ontworpen door MVRDV en is een duurzaam gebouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en wateropslag. De buitenkant van het depot bestaat uit 1664 spiegelpanelen die het museum en de binnenstad van Rotterdam weerspiegelen. 

Koninklijk bezoek

De Koning opent het Depot, waarna het gebouw en de collectie toegankelijk worden voor de eerste groepen bezoekers. Vervolgens krijgt hij een rondleiding langs onder meer de houtwerkplaats, het schilderijendepot, een restauratieatelier, studiezalen en een particuliere collectie. Tevens spreekt hij met medewerkers van Boijmans Van Beuningen, de architecten van het gebouw en overige gebruikers van het pand.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Museum Boijmans

Museumpark 18

010 44 19 400

info@boijmans.nl https://www.boijmans.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!