donderdag 9 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

KINO Rotterdam: Tales from the Deep

13 februari 2020
Van donderdag 13 februari 2020 tot en met zaterdag 29 februari 2020
Van 10:00 uur tot en met 02:00 uur

Met de release van David Eggers' claustrofobische meesterwerk The Lighthouse op 27 februari duikt KINO in februari met vier klassiekers en de exclusieve Nederlandse première van filmfestivalhit Bait, in de onstuimige relatie tussen mens en oceaan. Cinema heeft ons collectieve ontzag voor het machtige blauw vaak weten uit te buiten en instinct, verbeeldingskracht en sterke zeemansverhalen zijn een potente cocktail voor een viscerale bioscoopervaring. Van de neorealistische docudrama La terra trema, tot de moeder aller blockbusters: Jaws - in februari vieren wij het zeil met Tales from the Deep.

► Vanaf 13.02: Bait (2019) - two weeks only
De woest originele en ambachtelijk vervaardigde film Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en doet voor even ook onze kusten aan. Naast KINO, waar de film vanaf 13 februari twee weken lang te zien is, zal de film ook te zien zijn bij Eye Filmmuseum en Lab111 in Amsterdam. Jenkin schoot deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwind-Bolex. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd. Dit alles geeft de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’ cinema maar tackelt de film wel degelijk moderne thema’s als gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds meer homogene wereld. Voor een beperkte tijd en in Rotterdam alleen in KINO te zien. Mis ‘m niet. 

 

 

► 04.02 + 08.02 - La terra trema (1948)
We starten onze nautische filmreis met Luchino Visconti's neorealistische portret van een Siciliaanse vissersfamilie op zoek naar zelfdeterminatie met de aanschaf van een eigen boot. Dit filmproject begon als documentaire maar de regisseur, met oog voor het lot van de minderbedeelden en het Marxistische hart op de goede plek, vlocht toch een los narratief door de krachtige monochromie van beelden om zo een klassieker af te leveren die maar zelden te zien is op het grote scherm.

 

► 11.02 + 15.02 - Moby Dick (1956)
Herman Melville's literaire tour de force is ook voor de minder geletterden onder ons een begrip geworden. De universele menselijke thema's als wraak, blinde ambitie en het uitroeien van een complete diersoort worden treffend samengebracht in John Huston's gelijknamige film met Gregory Peck als de verminkte Kapitein Ahab, immer op zoek naar zijn even spookachtige als ongrijpbare aartsvijand te midden van woeste baren en muitende bemanning.
 

► 18.02 + 22.02 - Jaws 45th anniversary (1975)
Na zijn bescheiden hits Duel en The Sugarland Express was de jonge Steven Spielberg klaar om te tonen wat hij als visuele verhalenverteller in zijn mars had. Na de loodzware draaiperiode door het filmen op open zee diende hij met Jaws een schok toe aan het studiosysteem waarin hij de kwaliteit van de auteursfilm combineerde met het popcorn entertainment van het (vaak low budget) monster movie genre. De moderne blockbuster was geboren en niemand ging die zomer - en velen zomers erna - het water in zonder John Williams' pulserende score in het achterhoofd te horen. Te zien in een prachtig gerestaureerde digitale print. 
 

► 25.02 + 29.02 - The Little Mermaid (1989)
Dit in origine duistere sprookje gebaseerd op de hallucinaties van zeelui te lang verstoken van vrouwelijk gezelschap was Disney's laatste animatiefilm die volledig met de hand werd vervaardigd. De film was destijds een onwaarschijnlijke hit en voordat ook deze een 'real life' remake krijgt kan je deze klassieker met originele Engelse stemmen en fantastische muziek nog eens in de bioscoop ervaren. 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

KINO Rotterdam

Gouvernestraat 129-133

010 268 1160

info@kinorotterdam.nl https://kinorotterdam.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!