zondag 16 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Kim van Norren We are the heroes of our time. Eurovisision Songfestival, our guilty pleasure

25 april 2021
Van zondag 25 april 2021 tot en met zondag 23 mei 2021
Van 12:00 uur tot en met 18:00 uur

Toen werd bekend gemaakt dat het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gehouden zou worden, maakte Kim van Norren’s hart een sprongetje. Het was het startsein voor de tentoonstelling; ‘We are the heroes of our time, Eurovisie Songfestival, our guilty pleasure’. Het songfestival als internationaal en politiek evenement, plus de prachtige liedjes die daaruit voortgekomen zijn, functioneerden als rijke voedingsbodem waaruit een grote variatie aan schilderijen tot stand kon komen. Wanneer je de winnende nummers door de jaren heen achter elkaar zet, krijg je een heel wonderlijk maar toch consistent beeld. Luchtige niemendalletjes en amoureuze chansons wisselen elkaar zonder knipperen van de ogen af.
 
Songfestival liedjes hebben de neiging hun weg ‘naar binnen’ te vinden. Wanneer er een bijzonder liedje naar voren komt ontwikkelt zich dat door de tijd heen; het wordt een nummer waar een wereld onder en achter schuilt; die van onderling verbonden muziek zoals die zich in de mens kan nestelen. ‘Waterloo’ uit 1974 van ABBA is onmiskenbaar fantastische muziek waarin een wereld opdoemt die getuigt van hoe de mensheid op lichtvoetige wijze, haar tegenslagen verwerkt. Het luchtige muzikale karakter geeft ruimte aan een diepere overdenking en zo kon ‘Waterloo’ door de tijd heen een nummer worden dat iets wezenlijks vertelt over de overlevingskracht van de mens.
 
In de ellende van dit pandemisch jaar was het atelier voor Kim van Norren de ‘luxe retraite’ van de quarantaine. In de stilte van het atelier klonken de songfestival liedjes als cherubijntjes. Ze zetten de deur naar de diepste menselijke emoties wijd open en boden perspectief op wat er na de neergang komt: de weg naar boven. Tijdens het schilderen waren twee eigenschappen leidend: het moest ‘over-de-top’ zijn en elk doek moest een ‘winnaar’ zijn.
 
Het schilderij ‘Finally facing my waterloo’ kende dan ook verschillende stadia; het begon als een overwegend grafisch compositie met ingetogen kleurpalet: verschillende tinten lichtgeel, roze en voorzichtig turquoise. Op een gegeven moment vochten de kleuren elkaar de tent uit; kanariegeel worstelde met zuurstokroze en een knallende variant van turquoise overschreeuwde het geheel. Het was een songfestival-waardig proces in het atelier, dat eindigde met een samenvoegen van uitersten tot een uitgebalanceerde compositie die onderstreept werd met een flinke portie goud-glitter. ‘Waterloo’ is namelijk ook echt ‘mijn Waterloo’, aldus van Norren; ‘in het schilderen zijn geen compromissen mogelijk.’
 
‘We are the heroes of our time’ bestaat uit 20 schilderijen met gedenkwaardige Songfestivaltitels vanaf 1972 tot en met 2021.

De schilderijen zijn ieder voorzien van een eigen QR-code, die het mogelijk maakt om de bijbehorende Songfestival-optredens te bekijken. Beeldende kunst en muziek, en breder gezien; de kunsten, hebben bij uitstek de kwaliteit te laten zien dat er altijd iets moois na iets rampzaligs komt. Jeangu Macrooy heeft wat dat betreft de beste kaarten voor het songfestival dit jaar met zijn lied ‘Birth of a new age’; we zijn er namelijk aan toe: De wereld na Corona.

Opening zondag 25 april tussen 15:00 en 19:00 uur. 
 

Neem contact op om een afspraak te maken om de tentoonstelling te bezoeken.

 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Cokkie Snoei Galerie

Mauritsweg 55

+ 31 (0) 10 412 92 74 -+ 31 (0) 6 247 338 63

info@cokkiesnoei.com https://www.cokkiesnoei.com/
Deel dit bericht met je vrienden!