zaterdag 23 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Lavinia Xausa It's futher than Hip Hop 2020 filmstill

Joined Narratives #2 | Lavinia Xausa - Further than Hip Hop

11 december 2020
Van vrijdag 11 december 2020 tot en met zondag 17 januari 2021
Van 00:00 uur tot en met 18:00 uur

In TENT is de tweede editie te zien van de serie Joined Narratives. Further than Hip Hop is een film van Lavinia Xausa en vier Rotterdamse woordkunstenaars.

Further than Hip Hop

Als Lavinia Xausa zich in 2015 in Rotterdam vestigt, wordt ze getroffen door het superdiverse karakter van de stad. ‘Further than Hip Hop’ (2020) is voortgekomen uit haar zoektocht naar het verband met de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe die tot op vandaag doorspeelt in Rotterdamse communities.

Koloniale missionarissen in de geschiedenis

In de film trekt Xausa een parallel tussen het woord van de koloniale missionarissen in de geschiedenis, en dat van rappers en spoken-word-artists in hedendaags Rotterdam. De teksten die Neusa Gomes, Kevin Josias, Adeiye Tjon and Rik Zutphen voordragen in de film, schreven ze naar aanleiding van gesprekken die Xausa initieerde. Zelfbewust en in afgewogen woorden beschrijven ze het gemis aan een gevoel van thuishoren, of de ervaring van racisme. We zien woede, nauwelijks verhulde minachting, maar ook bespiegeling. Het is vooral pijn die voelbaar wordt gemaakt. In Further than Hip Hop raken de verhalen verweven en verspringt het perspectief. De film biedt ruimte aan gemarginaliseerde geschiedenissen en vraagt om het innemen van een standpunt in het heden.

Joined Narratives

Further than Hip Hop is onderdeel van Joined Narratives, drie opeenvolgende solopresentaties van filmwerken van Katarina Jazbec, Lavinia Xausa en Heidi Vogels.

Joined Narratives is samengesteld door curator Mariska van den Berg rond de vraag hoe gevoelens van uitsluiting, ontworteling of verlies - ervaringen die zich aan het oog onttrekken en in het maatschappelijke debat al snel onderbelicht blijven - zich laten verbeelden en verwoorden om invoelbaar en bespreekbaar gemaakt te worden.
De eerste presentatie - Reading with Twelve Eyes van Katarina Jazbec – was tot 6 december te zien. Reading with Twelve Eyes bestond uit twee films waarin het gezamenlijk lezen van fictie de aanzet vormt voor een gesprek, dat plaats biedt aan uiteenlopende interpretaties en confrontatie, maar vooral ook aan wederzijds begrip. In het voorjaar van 2021 volgt het werk van Heidi Vogels.

Visuele strategieën

In documentaire- en kunstfilm worden steeds opnieuw visuele strategieën ontwikkeld om ideeën en ervaringen te representeren of ter discussie te stellen. Jazbec, Xausa en Vogels stellen daarbij de innerlijke belevingswereld centraal: het gevoel, de herinnering en het imaginaire. Vanuit het besef van de ontoereikendheid van wat we weten, van wat zichtbaar en toonbaar is, geven ze in gelaagde filmische vertellingen uitdrukking aan wat ongezien of onbespreekbaar is.

The Dialogue Room

In februari 2021 verschijnt in The Dialogue Room op TENT Online een gesprek tussen Mariska van den Berg en de kunstenaars waarin verder wordt ingegaan op deze onderwerpen.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

TENT

Witte de Wthstraat

+3110

info@tentrotterdam.nl tentrotterdam.nl
Deel dit bericht met je vrienden!