donderdag 9 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

GEANNULEERD: International Community Arts Festival 2020

25 maart 2020
Van woensdag 25 maart 2020 tot en met zondag 29 maart 2020
Van 12:00 uur tot en met 22:00 uur

INTERNATIONAL COMMUNITY ARTS FESTIVAL 2020
Het grootste festival ter wereld in zijn soort in Rotterdam

 Van 25 t/m 29 maart staat Rotterdam in het teken van het International Community Arts Festival (ICAF). In community arts werken professionele kunstenaars met mensen die onvoldoende worden gehoord of worden gestigmatiseerd en vaak op plekken waar normaal gesproken weinig kunst te vinden is: bijvoorbeeld in buurthuizen, ziekenhuizen, gevangenissen, op scholen of op straat. Het is een kunstvorm die bijdraagt aan sociale verbinding, persoonlijke groei en aan de dialoog tussen mensen met (culturele) verschillen.

 

Over ICAF

Sinds 2001 realiseert het Rotterdams Wijktheater het ICAF: het grootste festival ter wereld in zijn soort. Vijf dagen lang is de stad het podium voor community art uit alle continenten. Het festival biedt een uitgebreid aanbod van workshops, debatten, filmvertoningen, exposities, dans en concerten. De achtste editie van ICAF heeft als thema: Visie. Dit festival zal het perspectief van de bezoekers op elkaar, de ander, jezelf of de wereld onderzoeken. Een aantal voorbeelden uit het programma illustreren dit:

 

Participatieve kunst als therapie

Hoe kan je met vrouwen die een verleden hebben met (seksueel) misbruik praten over thema’s als lichaamsbeeld en seksualiteit? De Indiase kunstenares en wetenschapper Maitri Gopalakrishna onderzoekt dit vraagstuk waarbij een therapeutische zoektocht ontstaat in de vorm van een voorstelling, zowel voor de kunstenaar, de kwetsbare groep vrouwen, als voor het publiek. Op ICAF toont ze haar theaterstuk Positively Shameless: het resultaat van een intuitief process waarbij de kunstenaar onderdeel wordt van de groep, in plaats van deze van buitenaf te begeleiden. Op deze manier heeft community art een inclusief, genezend en verbindend karakter.

 

Community art in conflictgebieden

Nu onze samenleving - o.a. door het vluchtelingenvraagstuk - steeds meer polariseert, blijkt kunst een bijzonder middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden. Kunstenaars worden wereldwijd opgeroepen om innovatieve oplossingen te bedenken die bijdragen aan duurzame veranderingen in de sociale verbondenheid tussen mensen. In dit kader presenteert ICAF het participatieve filmproject Common Frames uit Nederland en het documentaire theaterstuk Amarillo uit Mexico Stad, waarbij kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond samenwerken met wetenschappers, regisseurs en acteurs. Hier wordt een authentieke en rauwe blik in het leven van vluchtelingen in conflictgebieden gegeven.

 

De drijvende krachten achter dit festival zijn directeur Eugene van Erven, programmeur Jasmina Ibrahimovic en productieleider Anamaria Cruz. De programmavoorbeelden lijken hyperlokaal, maar zijn terug te voeren op wereldwijde kwesties. “Tijdens ICAF staat Rotterdam symbool voor universele problematiek. Community art blijkt hierbij een positieve katalysator voor verandering en bewustwording, voor zowel deelnemers als publiek”, aldus prof. dr. van Erven, professor Media en Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!